Znate li zašto danas treba isključiti svetlo?

FOTO: WWF Srbija

Inicijativa koja je nastala 2007. godine u Sidneju prerasla je u globalni pokret koji su prošle godine podržale 172 zemlje sveta, preko sedam hiljada gradova i oko dve milijarde ljudi. Isključivanjem svetla na jedan sat šalje se poruka da je moguće uraditi nešto kako bi se posledice globalnih klimatskih promena ublažile, odnosno da je moguće promeniti navike koje do promena dovode.

Naša zemlja osmi put učestvuje u akciji Sat za našu planetu. Prošle godine su kod nas svetlo isključile 110 organizacija civilnog društva, 91 grad i opština i 172 škole širom Srbije.

Zašto i za koga je ovo bitno?

Globalno zagrevanje je jedna od posledica čovekovog uticaja. U ovom trenutku je prosečna temperatura na Zemlji viša za 0,8 stepeni nego pre industrijske revolucije. Globalnom zagrevanju najviše doprinosi oslobađanje ugljen–dioksida (CO2) - gas koji se oslobađa prilikom sagorevanja nafte, uglja i naftnih derivata.

Ovim tempom, temperatura na Zemlji do kraja ovog veka mogla bi da poraste za 1,4 – 6,4 stepena Celzijusovih. Međutim, veruje se da bi porast temperature za samo dva stepena bitno i opasno uticala na biljni i životinjski svet.

output_6cz6ud.gif

Globalne klimatske promene za posledicu imaju i opadanje broja životinjskih i biljnih vrsta u prirodi. Neke od ugroženih vrsta su: albatros, kaktus, bakalar, koral, azijske slatkovodne i kopnene kornjače, losos (evropski i pacifički), tuna, morski pas, sabljarka...

Akciju Sat za našu planetu organizuje WWF - World Wide Fund for Nature (Svetski fond za prirodu). Osnovan je 1961. godine, ima predstavništva u preko 90 zemalja, vise od pet miliona pristalica na pet kontinenata.

Pročitajte i:

Utisci Mome Bjekovića - bez pardona!
Izložba „Amerika” stiže u vaš grad!
Mladi u očuvanju tradicije