Zlatko Bourek – odlazak tvorca Baltazar grada
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Zlatko Bourek je bio veliki hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova i jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Poput renesansnih ličnosti, posvetio je život različitim umetnostima, ostvarujući kroz svoj rad, pritom, najviše domete. U Zagrebu je 1955. godine diplomirao slikarstvo i kiparstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost. Njegova likovna umetnost, koju je vremenom uobličavao, u osnovi je nadrealistička, povezana sa elementima folklora i grotesknim humorom.


Vrlo brzo nakon diplomiranja, počinje da izlaže samostalno i grupno u Hrvatskoj, ali i širom sveta. Samostalne izložbe imao je u Njujorku, Dubrovniku, Osijeku, Zagrebu, a grupne u okviru Zagrebačkog trijenala, Izložbe jugoslavenske grafike, Nadrealizma i hrvatske likovne umjetnosti, Salona u rijeci, Vizuelnih komunikacija. Njegovo stvaralaštvo moglo se videti u Aleksandriji, Veneciji, Budimpešti, Tokiju, Vizbadenu, Kubi, Rimu, Atini.Nakon slikarstva i kiparstva, uskoro počinje da se bavi grafičkim radom, kao i pozorišnom umetnošću i scenografijom. Kao scenograf i kostimograf, predstaviće se prvo u Dramskom pozorištvu Gavella. U pozorištu se bavio i lutkarskim radom. Čuven je po farsi Orlando maleroso. Iza sebe je ostavio tri igrana filma.


Pored ogromne umetničke zaostavštine, Bourek je značajan jer je svojom delatnošću uticao na tokove moderne hrvatske, pa i svetske umetnosti. Težio je da u svom radu ispreplete skulptorsko stvaralaštvo sa pozorištem i filmom, da spoji mnogostruke oblasti kojima se bavio, kako u radu sa glumcima, tako i sa lutkama.


Zlatko Bourek postao je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2010. godine, čime je zaokružio period dugog i inspirativnog rada. Njegovom smrću, Akademija je ostala bez jednog od svojih najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika.