Zemun dobio istorijsku stazu slavnih!

Foto: Milica Ristić

On je putem fejsbuk stranice ,,Zemunci za stepenice’’ pokrenuo akciju farbanja stepenica na Kalvariji, na kojima su potom ispisana imena njegovih poznatih stanovnika koji su ostavili trag u oblasti književnosti, filma, muzike, istorije i sporta. Nekadašnje oštećeno stepenište sada krase zelena i plava boja zahvaljujuci Nenadu i desetak sugrađana-volontera koji su se, prepoznavši dobru ideju, priključili projektu.

Imena su odabrana prema izboru čuvenog zemunskog hroničara Branka Najholda, a potom su potvrđena glasanjem na gorepomenutoj fejsbuk stranici.

_event_management.gif

Zemun kojim hodamo je u stvari, Zemun kojim smo nekad hodali! Ne primećujemo prisustvo novog, već odsustvo starog: ne privlače nas naši odrazi u staklenim fasadama, već odrazi starinskih prozora. – David Albahari

Inspirisan umetničko uređenim stepenicama koje je imao priliku da vidi na brojnim putovanjima, Nenad je došao na ideju da bogatu istoriju i kulturu Zemuna pretoči u turistički doživljaj koji će mlade naučiti, a starije podsetiti na to ko je u njemu stvarao.

Posmatrajući novo zemunsko obeležje, vrlo je moguće da ćete se osetiti poput turiste u sopstvenom gradu. Na stepenicama se nalaze imena za koja možda nećete znati da pripadaju zemunskoj kulturi, a možda ćete se i malo postideti kad shvatite koliki je njihov značaj zapravo bio.

Neka od 128 zabeleženih imena su: David Albahari, Siniša Gajin, Ivan Klajn, Branko Pešič, Isidora Sekulić,Stevan Karamata... Svoje mesto dobio je i Janoš Hegediš, prvi Zemunac atletičar koji je otišao na Olimpijadu, i Nenadov otac.

13166118_1722715894674545_6049446796278158435_n.jpg

Foto: Boris Mirkov

Ono što je takođe za divljenje u ovoj priči je da je Nenad vodio podužu borbu sa opštinom Zemun dok mu, napokon, nije dozvoljena realizacija projekta. Projekat je finansiran od strane samih učesnika, ali i dobrovoljaca koji su usled nemogućnosti da fizički doprinesu, odlučili da to učine novčano i nabavkom sredstava za rad. Sve ovo propraćeno je pozitivnim komentarima javnosti na račun mladih i upornih kreativaca.

Čini se ipak da su Zemunci ti koji su najsrećniji jer je njhov kraj dobio još jedno obeležje, a i zato što će generacijama i generacijama biti omogućeno da decenijama, ako ne i vekovima, pamte ko su i odakle su došli.


Maja Maras


Pročitajte i:

Očekujte 16. Festival uličnih svirača!
Uskoro: Vršačka ulična sportijada!
Mladi operomani boravili u Njujorku!