Uspešno završen prvi deo projekta „Svetionik znanja”
Veljko Lalović

Projekat „Svetska znanja za razvoj mladih“ relizuje Organizacija srpskih studenata u inostranstvu uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. Cilj projekta je da se mladim srednjoškolcima pruži dodatno neformalno obrazovanje koje podrazumeva specifična znanja, veštine i sposobnosti, kao što su izrada projekata, veštine komunikacije („Soft skills”), poslovne veštine, timski rad, preduzetništvo, neverbalna komunikacija, koje treba da ojačaju motivaciju, posvećenost i pokretanje i razvoj novih ideja i inicijativa.

Veljko Lalović
Veljko Lalović

Snežana Klašnja je istakla da je Ministarstvo omladine i sporta ove godine finansijski podržalo ovaj projekat, jer je jedan od prioriteta Ministarstva omladine i sporta i cele Vlade Republike Srbije upravo da mladima u Srbiji pruži visok kvalitet obrazovanja.

„Želimo da kroz formalno, neformalno i informalno obrazovanje i učenje stasavaju mladi koji su timski igrači, koji imaju kapacitet da analiziraju probleme i nalaze rešenja za njih, mladi koji pokreću inicijative, i imaju hrabrosti da donose odluke, mladi koji su društveno odgovorni i koji aktivno doprinose sopstvenom profesionalnom razvoju i razvoju zajednice“.

Tokom događaja, učesnici su izneli ideje o projektima iz pet različitih oblasti (turizam, komunalne usluge, sport, kultura i umetnost, društvena odgovornost i aktivizam), a u narednom periodu uz mentorsku podršku stručnjaka iz zemlje i inostranstva, nastaviće da razvijaju svoje ideje, koje će pred stručnom komisijom iz sveta privrede imati priliku da prezentuju krajem novembra na Avali. Srednjoškolski timovi za tri odabrana projekta će imati priliku da ih realizuju u svojim lokalnim zajedinicama uz podršku vodećih kompanija i institucija u Srbiji.

Veljko Lalović
Veljko Lalović

„Za projekat Svetionik znanja saznala sam preko prijateljice koja je jedan od organizatora samog projekta.  Najviše me je motivisalo da učestvujem u ovom projektu sam cilj projekta koji podstiče mlade da pokušaju da urade nešto za svoj grad. Predavanja na Zlatiboru su me motivisala da budem pre svega još bolji čovek, a onda kako i na koji način da se usavršim i realizujem svoje ideje na najbolji mogući način“, rekla je učesnica programa Sara Kovačević za iSerbia portal