Umetnička misija Boba Dilana je turneja bez kraja!
Flickr

Bob Dilan je američki pevač, kompozitor i pesnik.  Dilan je kultna ličnost generacije 1960-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka. 


Mnoge Dilanove pesme obradio je veliki broj izvođača. Često je kroz pesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi svog vremena.  Neke od njegovih najpoznatijih pesama su The Times They Are a-Changin', Blowin' in The Wind i Like a Rolling StoneSvira gitaru, usnu harmoniku i klavir. 


Umetnička misija Boba Dilana jeste turneja bez kraja, a njegovo delo je u neprekidnom i neprolaznom nastajanju; po tome je bez imalo nasilnog učitavanja, uporedivo s jednim od najneobičnijih i najsmelijih poduhvata u istoriji književnosti - s „Fineganovim bdenjem“ Dž. Džojsa.


I dok se Džojsovo delo ponajviše bavi tokom podsvesti protagonista, Dilanovo nastoji da dočara muziku podsvesti - njegove vlastite, ali i podsvesti svakog od nas. 


By Alberto Cabello from Vitoria Gasteiz - Bob Dylan, CC BY 2.0
By Alberto Cabello from Vitoria Gasteiz - Bob Dylan, CC BY 2.0

Režiser Martin Skorseze je 2005. godine režirao dokumentarac No direction home koji prati Dilanov život od dolaska u Njujork 1961. godine, pa sve do saobraćajne nesreće 1966. godine, nakon čega je morao da prekine svoju tadašnju turneju.