Trojkama protiv poplava

FOTO: Trojka iz bloka, prošlogodišnji učesnici - pobednici

Ideja ovog projekta je izgradnja i opremanje kupatila za socijalno ugrožene porodice širom Balkana. Usled nezapamćenih poplava sa kojima se suočava naša zemlja, projekat je preusmeren pre svega na pomoć ugroženom stanovništvu, kao i na saniranje nastale štete.

_veb_novinarstvo.gif

Povodom turnira, koji se održava u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije, razgovarali smo sa direktorom projekta, Mladenom Matijaševićem:

"Srbi za Srbe" je organizacija čiji se koncept pre svega zasniva na poverenju. U svakom momentu svi koji su uključeni u akcije koje sprovodimo mogu uplate, stanja na računima i protok novca pratiti putem sajta srbizasrbe.net. Za saniranje posledica poplava je preko organizacije Srbi za Srbe do sada prikupljeno preko 200 000 evra. Ovi mladi ljudi pomažu ne samo kada je najteže, već i onda kada smo u naizgled stabilnoj situaciji, zaokupljeni isključivo sobom i svojim problemima, imuni na tuđu nevolju. Oni su takođe jedan lep primer kako se poverenje može izgraditi na zdravim osnovama, pre svega na prijateljstvu i kreativnom osmišljavanju kampanja bez trošenja budžeta koji je prikupljen za pomoć na marketing. Oni koji su članovi, uslovno rečeno, volontiraju, tako da u bukvalnom smislu te reči sve donacije idu u prave ruke.

Naš rad je do sada možda delovao kao rad iz senke, ali smo se svojim konstantnim zalaganjem za pomoć izborili za osmeh mnoge gladne dece, zahvaljujući onima koji su nam ukazali poverenje i zajedničkim snagama učinili da veruju da smo jedni drugima sve.

Nezapamćena katastrofa je doprinela tome da se za naš rad čuje. Ulila je nadu i veru da se ponešto izgubljeno i može vratiti, nadoknaditi, u materijalnom smislu kao i u onom emotivnom i ljudskom. Sama organizacija svakako ne bi postojala bez onih koji su na bilo koji način doprineli, pomogli i prepoznali naš dugogodišnji trud.

Ukoliko želite da podržite dosadašnji rad organizacije i učestvujete u humanitarnom projektu posetite sajt trojkaizbloka.org i informišite se o lokacijama i datumima održavanja turnira u gradovima širom Srbije, ali van granice naše zemlje. Prva Trojka iz bloka koji sledi se održava na Novom Beogradu, u bloku 23 (ulica Мilentijа Popovoća 72 – dvorište osnovne škole ”Laza Kostić”).