Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam
Privatna arhiva

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima, pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka.


Na trećem Dok'n'Ritmu premijerno će biti prikazan film „Ti možeš“ priča o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava „Pankrti“, kao i film „Pope, vrati se“ o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru, autoru velikog broja eks-Yu pop-rok hitova, kao što su: Da mi je biti morski pas; Oprosti mi, pape; Skitnica; Košulja plava...


Festivalsku premijeru imaće i film „Charlatan Magnifique“ koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica, a pod sjajnim naslovom „Pobednici su dosadni“, publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija „Tajanstveni voz“ i „Dole na uglu“. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife koji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora. Iz Španije na Dok'n'Ritam stiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda „Calexico“, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče o čemu govori film Palome ZapateCasamance la banda sonora de un viaje“.


Dok'n'Ritam festival će biti svečano otvoren u sredu 6. juna u 20.30 časova u Amfiteatru DKSG, a nakon otvaranja biće održan koncert surf rock atrakcije „Moussaka“ (21.00), a posle koncerta publika će imati priliku da pogleda film „Maria by Calas“ (regionalna premijera) reditelja Toma Vulfa (22.00). Istog dana, pre svečanog otvaranja, biće prikazan film Olivere Miloš Todorović, „Nedovršena simfonija“(Mala sala, 19.00), a govoriće se i o novom filmu Ivana Mandića „Srce kuca dva dva“, o diskografskoj kući „Diskos“(Klub Magistrala, 18.00).


Festival Dok'n'Ritam organizuje Dom kulture Studentski grad, kao i prethodnih godina, a podršku festivalu dali su Banka Societe Generale Srbija i Opština Novi Beograd. Ulaz na celokupan program festivala je slobodan.