Toponica: Mesto susretanja mladih

FOTO: Ivan Stanojević

Na ovogodišnjem kampu „Summer in Toponica“ učestvuju tinejdžeri iz: Španije, Francuske, Rusije, Turske, Češke Republike, Švajcarske, Italije, Kanade i dva volontera iz Srbije. Kroz radionice i različite aktivnosti koje obavljaju zajedno mladi uče o razumevanju drugih i toleranciji, a ujedno upoznaju kulturu i istoriju naše zemlje i grada Niša. Jedan dan na kampu bio je posvećen obilasku grada Niša, a prema rečima Milana Stoiljkovića iz grupe „Kobra“, koja je organizator kampa, na mlade je najjači utisak ostavila poseta koncentracionog logora „Crveni Krst“ u Nišu.

„Utisci volontera su fenomenalni i obično nam kažu da su nadmašena sva njihova očekivanja kada je reč o Srbiji generalno“, kaže za portal iSerbia Milan Stoiljković.

image.jpg

FOTO: Ivan Stanojević

Za vreme kampa učesnici su posetili i Zoo Planet park u selu Kamenica, a 25. jula u okviru kampa u domu kulture u Donjoj Toponici održana je izložba „Art for divercity 2“ u okviru koje su bile izložene fotografije sa ovogodišnjeg kampa i prikazani kratki video zapisi koje su sačinili fotografi iz Italije. Pre njenog otvaranja, u slavu volonterizma i različitosti koja spaja, u ovom selu zapaljena je baklja koju je kroz selo nosio svako od učesnika kampa. Dodavanjem baklje od ruke do ruke volontera stvara se neraskidivi lanac topline i ljudskosti koji svaki kampp ostavlja za sobom, ističu organizatori.

Grupa „Kobra“ od 2012. godine organizuje kamp „Summer in Toponica“, a od pre nekoliko godina organizuje se i više internacionalnih kampova godišnje tako da je ovo deseti kamp u organizaciji ove grupe mladih. Kroz ovu vrstu kampova prošlo je više od 100 volontera iz različitih kultura i krajeva sveta.

image.jpg

FOTO: Ivan Stanojević

Kamp se organizuje u saradnji sa Mladim istraživačima iz Beograda, a finansijski je podržan od strane ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Marija Milanović