Šta kupiti na ovogodišnjem Sajmu knjiga?
pixabay

Ako ste se pitali nekada, gde knjige stanuju, odgovor je jednostavan: u našem umu. Sve ono što pročitamo, dopalo nam se ili ne, ostaje urezano u sećanju. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, može se naći mnogo novih naslova, ali i onih starih. Čitajući knjige, pred nama se stvara neki drugi svet. Koliko smo se samo puta kajali zbog nečega što je glavni lik našeg romana uradio ili patili, smejali se i osećali strast dok čitamo ljubavne romane.

Ovoga puta, odlučila sam da vam preporučim neke od knjiga koje možete kupiti na ovogodišnjem Sajmu.

Krenuvši od klasika, jedna od mojih omiljenih knjiga je „Derviš i smrt“


Meša Selimović, inspirisan gubitkom brata u ranoj mladosti, ovaj motiv provlači i kroz voja dela. Kad god se nađete u situaciji da ne vidite trenutno rešenje nekog problema, setite se da ih i drugi imaju. Bili mi različiti od drugih, po veri, društvenom položaju, statusu u društvu ili funkciji koju obaljamo, svi imamo probleme. Zbog njih patimo, ostavljamo, odričemo se a za uzvrat dobijamo nešto drugo. Ovaj roman, vam može pomoći da saznate nešto o životu, prijateljstvu, poverenju i ljubavi, ma ko god vi bili.

Dobrica Ćosić, „Koreni“


U ovom romanu, možete saznati kakav je bio život srpskog seljaka s kraja devetnaestog veka i još jednom se uveriti u mentalitet srpskog naroda. Problemi koji su tada mučili likove ovog romana, možete prepoznati i danas. Ukoliko pročitate roman, saznaćete šta su prave vrednosti i može li se u životu imati sve. S obzirom na to da ovih dana možete pogledati i seriju rađenu prema romanu „Koreni“, nije na odmet da pročitate i knjigu, kako biste uvideli čari i jednog i drugog žanra.

Oskar Vajld, Slika Dorijana Greja


U jednom umetničkom studiju, zanosni i bogati Dorijan Grej pozira slikaru Bazilu. San o posedovanju portreta koji će stariti umesto njega i prihvatiti tragove vremena na njegovom anđeoskom licu postaće za Dorijana paradoksalna, zastrašujuća stvarnost. Ukoliko volite misterije, ova knjiga će svakako ostaviti utisak na vas. Jedan savet, ukoliko vam se u trenutku učini da priča ne ispunjava vaša očekivanja, ipak nastavite da je čitate. Kada je zatvorite posle čitanja, reći ćete: VAU!

pixabay
pixabay

Goran Petrović, Opsada crkve Svetog Spasa


Voleli istoriju ili ne, voleli ono što se događalo u Srbiji, verovali u Boga ili nešto drugo, mislim da je korisno pročitati ovu knjigu. Pročitaćete reči koje možda do sada niste sreli u nekom romanu. Istorija Srba u trinaestom veku opisana je u ovom romanu na najzanimljiviji način. Ali nije čarolija ove knjige što prati slavne srpske likove iz porodice Nemanjić, već preplitanje vere, stvarnosti i snova. Knjiga daje odgovore na pitanja: Da li zaista veruješ u nešto? Koliko si mudar? Ima li smisla boriti se za nešto u životu? 


Jedan savet pri čitanju ove knjige, obratite pažnju na svaku izgovorenu reč i čitajte između redova, jer se možda baš tu kriju poruke ove knjige.


Den Braun, Da Vinčijev kod

Ukoliko volite misterije, akciju i preplitanje istorije i priča o značajnim umtničkim delima, ovo je pravi roman za vas. Kada ga budete čitali, osetićete u jednom trenutku napetost zbog toga što glavni likovi ovog romana ne mogu da urade posao koji su započeli. Sve počinje jednim telefonskim pozivom u određeno doba noći i glas koji javlja da je čuveni kustos Luvra ubijen. Priča se dodatno komplikuje činjenicom da poziv da dođe na uviđaj, prima čuveni harvardski simbolog, jer ima nečeg simboličnog u tom ubistvu. Kakve veze sa tim ima Leonardo Da vinči i kakve je to kodove ostavio u svojim delima, možda ćete saznati upravo u ovom romanu Dena Brauna.

pixabay
pixabay

Rajner Marija Rilke, Pisma mladom pesniku


Ukoliko ste mladi pesnik, stvaralac i uopšte umetnik, bilo bi dobro da se držite nekih saveta iz knjige. Ova knjiga će vas samo pogurati da saznate šta je umetnost i kako izaći iz klišea. Evo i jednog odlomka iz nje:

,,Ovo pre svega: moram li ja da pišem? Rijte do dna duše tražeći dubok odgovor. Pa ako bi taj odgovor glasio potvrdno, ako ovo ozbiljno pitanje možete da predusretnete jednim snažnim i prostim moram, onda izgrađujte život prema toj neminovnosti; Vaš život, i u svojim najravnodušnijim i najbeznačajnijim časovima, mora da bude znak i svedočanstvo ovog neodoljivog nagona”.

Justejn Gorder, „Sofijin svet


Da li je Sofija samo jedna mala devojčica, da li su njene avanture stvarne i kakve veze Sofija ima sa svima nama i istorijom filozofije? Ukoliko ne volite filozofiju, zavolećete je ovim putem i biće vam možda jasnije kako su slavni filozofi mislili i šta su ljude želeli da poduče. Uz pomoć romana, ukoliko niste ljubitelj filozofije, postoji mogućnost da je zavolite.

Još jedan Skandinavski pisac bez kog ne može da prođe Sajam knjiga jeste Frederik Bakman i njegov bestseler „Čovek po imenu Uve“.


Možda pomalo čudan način pisanja, će vas naterati da se zapitate ima li još uvek ljudi tvrde reči i mekog srca. Ko je Uve, dosadan starac, samo običan sused ili neko treći? Da li izgled vara i da li smemo da sudimo na osnovu nečijeg ponašanja. Psihološki posmatrajte i proučavajte lik, a onda ćete na kraju knjige imati osmeh na licu i možete osetiti nešto teško na srcu, kao da vam je potrebno još malo prostora za vazduh.

Sada se sigurno pitate, odakle početi i kako nabaviti sva ova dela po pristupačnoj ceni. Knjige su samo reči koje je neko odštampao na papiru, pa nije loše (a ovo prenosim iz ličnog iskustva) pogledati sve izdavače, bili oni popularni ili ne u datom trenutku. Možda kod nekih izdavača nađete iste knjige po nižoj ceni sa potpuno istim sadržajem (jer kao što napisah-knjige su knjige). Nadam se da ćete uspeti da kupite sve što ste poželili na ovom Sajmu knjiga i da će vam se bar jedna od knjiga koje sam predložila, svideti. Ukoliko vam se ne svidi, zapamtite, ostaje u vašem umu i onda, kada je neko drugi pohvali, vi mu možete objasniti uvek, zašto vam se nije svidela. I još jedan savet: pročitajte je uvek u celosti