Smederevo: Glumci iz cele Srbije u čast Nušiću!

FOTO: Centar za kulturu Smederevo

„Nušićevi dani“ su ove godine počeli 19. aprila, pretfestivalskim delom programa, koji traje sve do nedelje 23. aprila, kada će festival zvanično biti otvoren. Prva predstava festivalskog programa biće „Mrešćenje šarana“ Ateljea 212 u režiji Milana Neškovića i po tekstu Aleksandra Popovića.

Predstava „Nosorog“ Narodnog pozorišta Kikinda igraće se 24. aprila, a publika će upoznati i jednu od najnagrađivanijih rediteljki mlađe generacije Snežanu Trišić. Kultna „Buba u uhu“ Ljubiše Ristića, u izvođenju ansambla KPGT – a, igraće se sutradan, a istog dana, nakon ove predstave, biće održana i monodrama „Stand down sa Nebojšom Milovanovićem“.

Teatar Carte Blanche smederevskoj publici će se predstaviti 26. aprila komedijom „Hor „bečkih“ dečaka“ po tekstu Miroljuba Nedovića i u adaptaciji i režiji Irfana Mensura. Festivalski program zatvara mjuzikl „Mister dolar“ u izvođenju Pozorišta na Terazijama, 27. aprila.

Poslednje veče festivala rezervisano je za poeziju, te će dramski umetnik Nebojša Ilić 28. Aprila u improvizovanoj kafani Dardaneli govoriti stihove svojih kolega. Nakon programa „Glumci pesnici“, slede dodele nagrada.

Programski-_Plakat.jpg
FOTO: Centar za kulturu Smederevo

Ovogodišnja Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je Mileni Dravić, te će, njoj u čast, biti i prikazan kratak dokumentarni film o liku i delu velike glumice. Festival zatvara Kabare „Nušiću u čast“ u kome učestvuju Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković, Vanja Milančić, Nebojša Dugalić i Slobodan Stefanović.

Do sada su u pretfestivalskom delu programa prikazane predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ smederevskog pozorišta „Kreativni haos“ , „Dragi moj lažljivče“, koprodukcija Kulturnog centra Sremski Karlovci i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dečija predstava „Čarobna dolina“, rađena u koprodukciji „Teatra na Savi“ i udruženja „Hajde obraduj dan“. Takođe, igrane su i predstave „Sumnjivo lice“ Ansambla Gradskog pozorišta Jagodina i „Zvezdana prašina“ Gradskog pozorišta „Teatar 91“iz Aleksinca.

Inače, pozorišni festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine sa ciljem popularizacije lika i dela našeg najvećeg komediografa koji je deo svog života proveo upravo u Smederevu. Na festivalu se dodeljuju Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje po oceni stručnog žirija, kao i Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru.

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi.

Pročitajte i:
CINS dobio prestižnu Evropsku novinarsku nagradu
Posetite izložbu Olje Ivanjicki
Novo izdanje Dijaloga u KC Grad!