RYCO - doprinosi saradnji u regionu

Foto: rycowesternbalkans.org

Sporazum o osnivanju ove veoma značajne kancelarije, potpisali su premijeri zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije) u prisustvu predstavnika EU i premijera Francuske i Nemačke.
Ministar Omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je novinarima kako je ova konferencija protekla u diskusiji 150 mladih, a govorilo se o najčešćim problemima sa kojima se suočavaju. On je istakao i da je osnivanje ove kancelarije neophodno za stabilnost i saradnju mladih.

„Kancelarija je zamišljena kao platforma za saradnju i razmenu znanja i iskustava mladih, jer želimo da odgovorimo na potrebe mladih sa ovih prostora i da im istovremeno pružimo priliku da se usavršavaju i napreduju i time doprinesu razvoju regiona. Kroz ovu kancelariju se sigurno može doprineti pomirenju u regionu, jer mladi upravo najviše veruju svojim vršnjacima i kroz direktne susrete sa njima, i učešće u zajedničkim projektima, sigurno će doprineti boljem životu mladih, pa i međusobnom razumevanju u regionu“, kazao je Udovičić, a prenosi sajt Ministarstva omladine i sporta.

On je dodao i da će ovo telo biti platforma za kreiranje zajedničkih programa sa fokusom na interkulturnom učenju, demokratskom upravljanju, ekonomskom razvoju, mobilnosti, obrazovanju i inovacijama.

cropped_paris_balcans_2.jpg
Foto: rycowesternbalkans.org

Osnivanje ove kancelarije najavljeno je još 2014. godine na prvom Samitu u Berlinu, a inicirali su ga premijeri Albanije i Srbije. Kako je rekao pomoćnik Ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, ova kancelarija je osnovana po ugledu na Francusko - Nemačku koja postoji od 1963. godine, iako je ova nova kancelarija ne može za kratko vreme prestići, možda će se to dogoditi za 53 godine, istakla je ona za medije.

Krovna organizacija mladih Srbije takođe smatra da je osnivanje ove Kancelarije veoma značajno.

output_6cz6ud.gif

RYCO je zamišljen kao održivi mehanizam saradnje i razmene ideja, znanja i iskustva mladih na Zapadnom Balkanu. Kancelarija će imati pravni status međunarodne organizacije sa sedištem u Tirani u Albaniji. Programske celine razmene biće moguće na četiri teme: aktivizam i participacija, obrazovanje, istraživanje i nauka, kultura i sport, a učesnici programa biće mladi 15-29 godina", kažu iz KOMS-a za iSerbia.rs
portal.

Dodaju još da će mladi moći da apliciraju iz organizacija, ali i neformalne grupe mladih. „Verovatno će nakon leta biti raspisan javni poziv za Sekretarijat i ostale organe RYCO na koji će ravnopravno moći da učestvuju svi mladi iz ovih šest zemalja”,

ryco_wg_paris1.jpg
Foto: rycowesternbalkans.org

Iz ove organizacije su podsetili i na samu ideju o osnivanju i načinima pripreme pre potpisivanja sporazuma, navodeći da se konačno formiranje Kancelarije očekuje početkom 2017. godine.

„Ova inicijativa je formalizovana avgusta 2015. godine kada je u Beču potpisana Zajednička deklaracija kojom se predviđa osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO). Ovim su stvoreni politički i institucionalni uslovi za formiranje Radne grupe koja je u periodu od oktobra 2015. godine do marta 2016. godine aktivno radila na pripremi svih predloga dokumenata neophodnih za uspostavljanje i funkcionisanje Kancelarije, a koja je sastavljena od predstavnika institucija nadležnih za pitanja mladih i predstavnika omladinskog sektora”.

„Objedinjeni predlog dokumenta poslat je na razmatranje svim Vladama zemalja Zapadnog Balkana, a formiranje Kancelarije očekujemo početkom 2017. nakon što je sada na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu potpisan sporazum o njenom osnivanju. Ovim se pokazuje da mladi prepoznaju potrebu za saradnjom i da imaju ključnu ulogu u stvaranju stabilnosti, mira, dijaloga, tolerancije i dobrosusedskih veza”, smatraju oni.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!


Pročitajte i:

Izvan ovog sveta...
Jelena Anžujska:Moć obrazovanja
Od koncepata do pravog biznisa...