Prva kragujevačka gimnazija dobila Park nauke
Pixabay

Ideja troje zaposlenih u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji bila je među najboljim na prošlogodišnjem konkursu SBB fondacije „Živi svoju ideju”, ali njeno rađanje nije slučajnost. Ana, Maja i Ivan deo su tima koji već šest godina organizuje Festival nauke u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Zato i nije čudo što su se našli među pobednicima konkursa pod nazivom „Živi svoju ideju” i osvojili milion dinara za realizaciju svoje zamisli.


„Veći deo novca uložen je u adaptaciju prostora. Deo eksponata smo sami napravili, a deo dobili od Centra za promociju nauke. Namera nam je da najbolji eksponati sa festivala nauke, koji organizujemo, budu deo ovog parka“, kaže Maja Marković.


Park je smešten u izdvojenom, pomalo izolovanom delu školskog dvorišta koji đaci gimnazije zovu kocka. U njemu se nalazi sedam eksponata, koji su posvećeni različitim prirodnim i društvenim naukama. Svaki esponat ima utisnut QR kod, pomoću koga đaci mogu svojim mobilnim telefonom da "pročitaju” šta predstavlja. Deo parka je predviđen za učionicu na otvorenom, a deo za relaksaciju.


„Park još uvek nije završen. On je praktično i zamišljen kao projekat koji se stalno razvija i unapređuje. Ideja nam je i da bude uvršten u turističku ponudu grada, kroz saradnju sa Gradskom turističkom organizacijom“, objašnjava Ivan Nedeljković.


Pored Gradske turističke organizacije, realizaciju ideje troje kreativnih prosvetnih radnika savetima su pomogli i profesori Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, dok je podrška grada za sada izostala.


Izvor: pressek.rs