Promocija „33 originalne kompozicije” Nenada Vasilića
Promo (Srbija stvara)

Publikacija „33 originalne kompozicije” inspirisana je predanim istraživanjem posvećenim balkanskoj folklornoj muzici i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom. Nenad Vasilić pred publiku iznosi svoje 33 kompozicije sabrane u pesmaricu, kao prvo izdanje ovakvog tipa koje se objavljuje kod nas.


Sve numere, sabrane u ovom luksuznom izdanju izuzetnog dizajna, pisane su, komponovane i snimljene na 11 dosadašnjih albuma autora. Kompozicije Nenada Vasilića istovremeno su inovativne i pune poštovanja prema muzičkim tradicijama, koje su muzičara učinile onim što danas jeste, one odišu lakoćom i virtuoznim razumevanjem složenosti balkanskih ritmova i melodija.


Na promociji će govoriti:

  • Nenad Vasilić, autor,
  • Petar Peca Popović i
  • Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće „Klett”.

O autoru

Nenad Vasilić je kreativni ambasador platforme Srbija stvara koja je podržala englesko izdanje ove publikacije.


Nenad Vasilić je rođen u Nišu i odrastao je okružen bogatom tradicijom balkanskog folklora. Tradicionalna muzika, romska muzika i ljubav prema džezu, bili su snažni uticaji u njegovim mlađim godinama, kada je svirao uglavnom klavir i bas gitaru. Od šesnaeste godine svira širom domaće džez scene i danas se smatra jednim od najtalentovanijih kontrabasista.


Nakon studija džeza u Gracu, preselio se u Beč i od tada je jedan od najtraženijiih kontrabasista. Ovaj izuzetni muzičar konstantno sarađuje sa priznatim svetskim umetnicima i već je ostavio trajni trag na evropskoj muzičkoj sceni, a kao aranžer i producent neprestano pomera svoje lične i muzičke granice.


Izvor: Srbija stvara