Priđi bliže — 46. FEST
Facebook

Manifestaciju će otvoriti ostvarenje „Tri ebinga u Misuriju“, u režiji Martine Mekdone, dok će na zatvaranju, u noći dodele Oskara, biti prikazan film „Lice“. Od 116 filmova koji će biti premijerno izvedeni, 16 je u međunarodnoj konkurenciji za nagradu Beogradski pobednik, dok je pet domaćih filmova u opticaju za nagradu u nacionalnoj selekciji. 


„Nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće glumica Neda Arsić i mađarski reditelj Ištvan Sabo, a nagradu za dosadašnje stvaralaštvo Karen Šahnazarov i Roland Džofi“, rekao je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić.


Glavni takmičarski program festivala čini 16 ostvarenja iz Mađarske, Danske, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD-a, Rusije, Italije i Švajcarske. Neki od njih, na analitički i umetnički način problematizuju aktuelne socijalne fenomene, poput socijalizacije migranata i geneze globalnih nemira, a neki se bave izuzetnim ličnostima, koje su nadahnule dolazeće generacije. Žiri u sastavu Momčila Manevskog, Jovana Jovanovića, Elme Tatarović, Mile Turadić i Gordana Kičića dodeljivaće nagrade za kategorije: najbolji film, muška i ženska uloga, debi, scenario, režija i nagrada žirija.

U istim kategorijama će se dodeljivatii nagrade za nacionalnu selekciju Srpski film, koju čini pet ostvarenja: „Banditi u potrazi za mamom“- Koste Ristića, „Ederlezi rajzing“- Lazara Badraža, „Horizonti“- Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici“- Dejana Zečevića, „O bubicama i herojima“- Petra Pašovića.


Treći takmičarski program biće Granice, koji se bavi avangardno obrađenim i kontroverznijim temama. Pažnju javnosti naročito okupira film „Hitlerov Holivud (Hitler's Hollywood)“, koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Prikazuju se nastojanja tadašnjih režisera da suptilno provuku kritiku režima kroz svoja ostvarenja, a koje je Gebels povremeno razotkrivao i sankcionisao.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazani prošlogodišnji najpopularniji svetski filmovi, poput filma „Crveni vrabac“ („Red sparrow“)- u kome holivudska glumica Dženifer Lorens glumi rusku balerinu regrutovanu u američke obaveštajne službe, kao i višestruko nagrađivani film „Oblik vode“ („The shape of water“), romantična fantazija koja se bavi ljubavlju čoveka i vodenog bića, kao i još neka nova ostvarenja poznatih svetskih režisera poput Romana Polanskog i Lena Remzija.

Pored toga, selekcija Thrills and Kills prikazuje i intrigantne žanrovske filmove, gde će se naći i horor „Maus“, čija se radnja odvija na prostoru Bosne i HercegovineU okviru DocuFest-a prikazivaće se dokumentarci o Vitni Hjuston, Keriju Grantu i još nekim izdvojenim ličnostima koje su promenile svet svojim ostvarenjima.Karte za projekcije se, pored blagajni Sava centra i Doma omladine, mogu nabaviti i online preko Eventima, kao i na blagajnama ostalih mesta projekcija, a cene, u zavisnosti od projekcije, variraju od 250 do 450 dinara.


Izvor: Fest