Predstava Urednik: drama o posledicama igranja sa istinom
Promo

Slobodija medija je osetljiva tema. U poslednje vreme u Srbiji i veoma aktuelna. Ova drama tako opisuje život jedne televizijske redakcije i kako se njeni urednici i novinari, kako kolektivno, tako i u individualnom smislu, nose sa time koje će informacije i na koji način prenositi. 


Iako se čini da utiču na sudbinu „tamo nekih ljudi“, u predstavi vidimo i kako informacije koje dele zapravo utiču na njihove sopstvene sudbine. Shvatamo zašto se nalaze u pozicijama u kojima se nalaze i kako ih neinformisanost i neangažovanost za sopstvene živote dovodi tu gde jesu. 


Glavni lik ove drame je Vera, koja je posvećena autorka analitičko-političke emisije i koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika, a emisiju sa gostom završava na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena letnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva, koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje.

Promo
Promo

Kao i većina predstava u produkciji Reflektor teatra, i ova od gladalaca traži da i sami budu angažovani, tako što treba da ih edukuje o tome kako da prodru u suštinu informacija iza njihove forme. Ona nas podseća i na to zašto uz sve složenije sisteme uvek stoji i napomena – korišćenje na sopstvenu odgovornost.


Čini se da danas, više nego ikad, kada su pred nama alati čije moći tek počinjemo sagledavati, moramo osvestiti ulogu lične odgovornosti kao presudnog faktora za kreiranje sopstvene realnosti. Svakim danom u kome se poigravamo lažima, dug koji imamo prema istini se uvećava i čeka da dođe na svoju naplatu. Opomene tada neće biti od velike koristi.


U predstavi igraju: Jelena Rakočević, Vladan Slavković, Tanja Petrović, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.


Muziku za predstavu potpisuje Ivan Mirković Bambi. Scenski pokret Andreja Kulešević, a dizajn scene i kostima Đurđina Samardžić.


Naredna igranja su već zakazana za 9, 10. i 11. mart 2020. godine.


Ulaznice su u prodaji na sajtu i prodajnim mestima Tickets.rs.