Praznične čarolije u Beogradu :)
Petar Marković/Dnevno Beograd

Poslednjih nekoliko zima, u javnosti se vodi debata oko prazničnog osvetljenja i ukrasa, koji se tradicionalno postavljaju širom prestonice. 


Tačnije, sporni su troškovi, odnosno da li doprinosi turizmu ili ne. Svakako, broj stranaca u Srbiji (a najviše u Beogradu) raste rapidno, što je jedan ozbiljan argument da se ova praksa nastavi. Da li je ovaj trend ekonomski isplativ, može pokazati samo dugoročno istraživanje, za šta sad nema dovoljno podataka. 

Stefan Stojanović/Mondo.rs
Stefan Stojanović/Mondo.rs

Pored ukrasa, sve su popularnije i barakice sa hranom, slatkišima i raznim suvenirima, koje niču svake godine u sve većem broju.


Mnogi prolaznici su dali svoja mišljenja u vezi sa atmosferom koja dominira trenutno nad centrom grada. Stranci su imali isključivo pozitivne komentare. 


Jedna gospođa iz Nemačke je izjavila da nije očekivala da je Beograd tako ukrašen i da se u odnosu na mnoge evropske gradove izdvojio po uloženom trudu za praznike. Mladić iz Turske je rekao da godinama unazad posećuje Beograd i da mu je grad najlepši upravo zimi i da se trudi da tada posećuje Srbiju.

Naši sugrađani su pak, imali pomešana mišljenja i osećanja, pogotovo kada je osvetljenje u pitanju. Starija gospođa koja radi u užem centru grada je imala negativan komentar na osvetljenje zbog troškova, nazvala ga je „preteranim“. Njeno mišljenje uglavnom deli većina domaćeg stanovništva, sa retkim izuzecima onih koji su u potpunosti oduševljeni ili revoltirani stanjem u prestonici.


Vremenom će se steći dovoljno podataka na osnovu kojih se može dokazati, odnosno osporiti ekonomska korist glavnog zimskog trenda na našim ulicama. U jednom se gotovo svi slažu, a to je da Beograd izgleda mnogo lepše kada je ukrašen i da se magija praznične atmosfere može osetiti prilikom šetnje ili vožnje određenim delovima grada.

U jednom se gotovo svi slažu, a to je da Beograd izgleda mnogo lepše kada je ukrašen i da se magija praznične atmosfere može osetiti prilikom šetnje ili vožnje određenim delovima grada.