Noć muzeja – Poznati preporučuju omiljene pobedničke priče
Facebook

Sve od 17 časova do sat iza ponoći Beograd će 19. maja odisati kulturom i umetnošću, zahvaljujući još jednoj Noći muzeja! Na čak šezdeset lokacija širom grada posetioce očekuju najrazličitiji sadržaji osmišljeni kako bi ovo majsko druženje u muzejima, galerijama i institucijama kulture postalo najdraža prolećna uspomena. 


Svoje favorite u Noći muzeja imaju i domaće javne ličnosti, pa tako glumica Katarina Žutić posebno ističe Dečju turu u Noći muzeja i brojne radionice za najmlađe posetioce. Njen kolega, glumac Slaven Došlo obratiće posebnu pažnju na turu Neispričane priče, pa tako preporučuje postavku „Svako vreme može biti vreme dobrote“ sa kojom će se prvi put posetiocima Noći muzeja predstaviti Crveni krst Srbije i otvoriti vrata svoje zgrade.

Noć muzeja
Noć muzeja

Pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat posetiocima preporučuje čak dve izložbe Kuće legata! „Pre svega, uputila bih se u Legat Petra Lubarde, umetnika čije delo je obeležilo dvadeseti vek, a koji je i danas večna inspiracija. Pogledala bih i retrospektivnu izložbu veličanstvene vajarke Olge Jančić u zgradi u Knez Mihailovoj ulici, koja je svojim delom zadivila čak i jednog Henrija Mura i bez koje je nezamislivo vajarstvo dvadesetog veka“, navodi Mandić Rigonat


Maramboov legat i raskošna biblioteka, koji će premijerno biti predstavljeni u Noći muzeja, našli su se i na listi preporuka glumice Borke Tomović: „On je zanimljiv i po tome što je detektivski istraživao plagijatore narodne poezije, a autentičnost njegovog legata dokazuje i to što su ovde snimane mnogobrojne serije kao što su Ranjeni orao i Nepobedivo srce.“ Zadivljena intimnim muzejskim zdanjima i porodičnim pričama, Tomović preporučuje i kuću porodice Veljković, autentično zdanje s kraja XIX i početka XX veka, a tokom subotnje šetnje posetiće i Dom Jevrema Grujića, koji će prikazati kako su nauka i obrazovanje napredovali kroz našu istoriju.


Ivana Medenicu, našeg pozorišnog kritičara, zainteresovao je performans „Sarajevo – Terezin – Sarajevo“, koji specijalno za Noć muzeja u Rimskom bunaru postavlja reditelj Nebojša BradićGlumca Milana Marića posebno je zaintrigirao slikar Vasilije Polenov, čiji će radovi biti izloženi u Ruskom domu. Marić preporučuje i izložbu u čast filma „Buđenje pacovaŽivojina Žike Pavlovića u Kulturnom centru Baraka


Šarmantna Ida Prester iz bendova Lollobrigida i Maika oduševljena je što će u Noći muzeja posetioci moći da zavire u Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta i otkriju kako se to nekada, mnogo pre razvoja tehnologije, izučavala anatomija. „Tada bi došli slikari, uzeli neko platno ogromnih formata i crtali gde je tu srce, bubreg, jetrica..“, kazala je Ida ističući 100 godina staru kolekciju neverovatnih radova koje poseduje ovaj muzej.

Pevačici Bojani Stamenov posebnu pažnju privukla je tematska tura „Beograd sa stilom“ sa nizom zanimljivih postavki. Maja Cvetković iz benda E-play odlučila se pak za turu „Umetnik je prisutan“, organizovanu sa ciljem da posetiocima Noći muzeja omogući druženje sa umetnicima i nešto ličniji, intimniji pogled na odabrane postavke


Scenarista i reditelj Vuk Ršumović preporučuje svim posetiocima da u Noći muzeja upoznaju Jovanku Bončić, poreklom iz Srbije, prvu ženu arhitektu u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera! Pisac Dejan Tiago Stanković preporučuje Muzej vazduhoplovstva i izdvaja njemu posebno drag, najstariji predmet koji čuva ovaj muzej, a koji sa sobom nosi zanimljivu priču. „Reč je o slovenačkom pilotu koji je sam konstruisao avion“, navodi Tiago objašnjavajući kako je prvi let ovog hrabrog čoveka doveo do Beograda, Save i Dunava, gde su ga nepovoljni vetrovi oborili. 


Izvor: Noć muzeja