Pokažimo da nismo sami
Facebook

Cilj ove donatorske večeri je prikupljanje novčanih sredstava za Suzanu Milovanović koja se usled retke bolesti kostiju kreće pomoću elektromotornih invalidskih kolica i živi u kući sa vlažnim zidovima, bez izolacije i krovom koji prokišnjava. Suzanina mesečna primanja iznose 15.000 dinara, a za radove na uređenju kuće i za sanaciju krova neophodno je izdvojiti 165.000 dinara.


„Od 2000. godine živim sama. Nemam svoju niti primarnu porodicu i snalazim se na različite načine. Moja primanja su veoma mala i nisam u mogućnosti da sama finansiram radove na kući“, kaže Suzana. Ona ističe da u društvu još uvek vladaju predrasude prema osobama sa invaliditetom, a da su u najtežem položaju žene sa invaliditetom zbog očekivanja društva koja su u vezi sa njihovom rodnom ulogom.


Polazeći od potrebe osoba sa invaliditetom da se njihove želje i izazovi sa kojima se susreću što dalje čuju, ali i neophodnosti građana za boljom informisanošću o životu osoba sa invaliditetom organizatori događaja „Nismo sami“ odlučili su da događaj ima i edukativnu komponentu. Zainteresovani će biti u prilici da pogledaju video snimke u kojima osobe sa invaliditetom govore o svojim iskustvima, kao i da se putem ličnog kontakta i neformalnog razgovora upoznaju sa njima.


Događaj će svojim glasom i svirkom upotpuniti Andrijana Zimonjić i Dejan Đurović, a nakon njihovog dvočasovnog nastupa muziku će puštati di-džej Lu.


Članice neformalne grupe koja organizuje događaj ističu da je naziv akcije „Nismo sami“ odabran kako bi se sa jedne strane ukazalo na činjenicu da smo svi međusobno povezani i da kao pojedinci ne možemo da opstanemo, a sa druge strane kako bismo pokazali osobama sa invaliditetom da ni one nisu same i da bi kao pojedinci trebalo da se osvrnemo na njihove potrebe i mogućnosti kako bi bile ravnopravni članovi društva.


Donatorsko veče „Nismo sami“ organizuje se u okviru kampanje „Kako da to sestre rade najbolje 2“ koji sprovodi Rekonstrukcija ženski fond.