Počnimo ljubav iz početka na 53. Bitefu!
JK Media (Bitef teatar)

Na otvaranju, koferansije Miloš Milovanović pozdravio je prisutne. Posebnu dobrodošlicu poželeo je stranim gostima koji ove godine dolaze iz brojnih zemalja Evrope, Azije i Severne Amerike.

JK Media (Bitef teatar) - Miloš Milovanović
JK Media (Bitef teatar) - Miloš Milovanović

Bitef je svečano otvorila Konstanca Makras, jedna od vodećih svetskih koreografkinja, poreklom iz Argentine, koja već dugo živi i radi u Berlinu, i čija će predstava Gradovi kojih više nema”, sa igračima Bitef dens kompanije, otvoriti novu sezonu Bitef teatra.


Konstanca Makras zahvalila se Bitefu na ukazanoj časti da otvori 53. Bitef i objasnila da ima veoma poseban odnos sa ovim festivalom. Podsetila je da je dva puta već bila na Bitefu - 2006. godine, sa predstavom „Big in Bombay”, koja je jedna od najvećih uspeha 40. Bitefa i 2008. kao članica žirija. Istakla je važnost političnosti u plesu, umetnosti i pozorištu, te smatra da je telo izuzetno politično. Dodala je: „Vrlo je važno da ostanemo politički korektni, a da ono što radimo ostavi utisak. Zbog toga su manifestacije kao Bitef značajne”. 


Osvrnula se na aktuelnu temu rodne nejednakosti i iskoristila priliku da još jednom ukaže na problem koji je za nju izuzetno važan, a to je odnos polova koji definiše naš današnji svet.

„Žene su i dalje potisnute i u pozorišnom svetu, takođe, nisu dovoljno zastupljene. Na meni je odgovornost da to promenimo, da ne bi moje dete brinulo o tome”, naglasila je Konstanca.

JK Media (Bitef teatar) - Konstanca Makras
JK Media (Bitef teatar) - Konstanca Makras

Milo Rau, jedan od trenutno najviše pominjanih svetskih pozorišnih reditelja, a dobro poznat publici Bitefa zbog predstava „Saosećanje” i „Istorija mitraljeza” sa Ursinom Lardi u glavnoj ulozi, oduševio je publiku novim izvođenjem - „Orest u Mosulu”, koja je najavila glavnu tematsku osovinu Bitefa, raspad zajednice na svim nivoima i pokrenula teme kao što su: opšte izmirenje, uvođenje prava, pravda i demokratija, uopšte mogući u savremenoj, potpuno razorenoj političkoj zajednici. Nakon predstave, održan je i „Susret sa autorima”, a zatim i „After Ten”, koktel otvaranja u restoranu 5A soba.


Ovogodišnji Bitef trajaće do 26. septembra, s tim da se od 22. odigrava u „Luci Beograd”, u Bitef Gradu, a publika će imati prilike da pogleda dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike, kao i mnogobrojne prateće programe.

„Pozorište daje uvid i volju za samorefleksijom, koja je od presudnog značaja za izgradnju bolje budućnosti” - Adam Koenraad, ambasador Belgije u Srbiji.

Jubilej Bitef polifonije

Danas je u 12h u UK „Stari grad” počela jubilarna, 20. Bitef polifonija, pod nazivom „OD PRVOG ZAGRLJAJA...”, koja je svoje jubilarno izdanje otvorila radioničarski, kroz proces koji je igrovno, kreativno i interaktivno uključio prisutne u zajedničko obeležavanje jubileja, predstavljanje ovogodišnjeg programa, novih inicijativa i daljeg trajanja u budućnosti. Bitef polifonija trajaće do 25. septembra.

Drugi dan festivala

Drugog dana festivala, prikazana je repriza predstave „Beograd na daljinski” u terminima od 11 i 17 časova, dok je od 19h na sceni „Ljuba Tadić” JDP-a izvedena predstava „Zašto je poludeo gospodin R”, reditelja Boba Jelčića, zatim na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, od 20h repriza predstave „Orest u Mosulu”, a „Mladež bez Boga” po prvi put na Bitefu u Ateljeu 212 na sceni „Mira Trailović” od 21 čas. 


Nakon predstave organizovan je i „Susret sa autorima” od 23 časa u gornjem foajeu Ateljea 212, za predstave „Zašto je poludeo gospodin R” i „Mladež bez Boga”, reditelja Boruta Šeparovića.


Vidimo se na 53. Bitefu!

Izvor: Bitef festival