Program 6. Novosadskih dečijih Zimzarija

Prvu nedelju 6. Novosadskih dečijih Zimzarija obeležiće radionice crtanja karikatura, osnova računanja na abakusu i programiranja, pravljenja šašavih frizura i igrica za decu i drugi programi inspirisani novogodišnjim i božićnim praznicima. Poseban program za tinejdžere pod nazivom „TeenZim” ove nedelje obeležiće školica arhitekture u Dečijem kulturnom centru, u saradnji sa udruženjem „Barabarka”. Deca će tokom školice kritički posmatrati svoj grad i govoriće o tome kako izgledaju njihove ulice, koliko zelenila ima u gradskim kvartovima, a koliko ne, analiziraće ulaze u zgradama i naučiće kako da najbolje urede svoje tinejdž sobe. Tinejdžeri će moći i da vežbaju Break Dance, Hip Hop ili Voguing ples u prostorijama Plesnog udruženja „Groove”.

Najmlađi Novosađani moći će da se zabave na radionicama u Spomen-zbirci Pavla
Beljanskog gde će biti održan niz dečijih kreativnih radionica usklađenih sa izložbom 45 godina Memorijala umetnika, sa pet radionica za grupe učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Kroz aktivno učenje i druženje deca će saznati više o Spomen-zbirci, ličnosti Pavla Beljanskog, njegovoj kolekciji umetničkih dela, kolekcionarstvu, osnovnim umetničkim tehnikama i žanrovima, pravilima ponašanja i rada u muzeju.

U Centru za obrazovanje „Kefalo” deca će uživati u matematičkim zimskim čarolijama i saznati kako da postignu bolju pažnju i koncentraciju; kako da postanu pravi alhemičari u pravljenju sapuna i koji sve oblici mogu da se naprave kroz veštinu savijanja papira – origami. Predškolska ustanova „Zemlja čuda” biće prava adresa za mališane koji vole pozorište i glumu jer će tamo uploviti svet mašte i lutaka i biti deo „Veselog pozorištanceta”.

Uz pomoć različitih materijala deca će izvoditi eksperimente pravljenja vatrometa, igrati se sa nenjutnovskom tečnošću, učiniće i da špagete zaplešu i izradiće novogodišnje ukrase na grafofoliji korišćenjem tehnike razlivanja boja. Kroz ovaj magični svet nauke vodiće ih učitelji Osnovne škole ,,Mika Antić” svaki radni dan od 10.30 do 11.30 časova. U prostorijama „Happy Spot-a” deca će učiti osnove programiranja i pravljenja igrica sa njihovim omiljenim junacima iz crtanih filmova ili sa muzičkim instrumentima.

U okviru Novosadskih dečijih Zimzarija 6 Galerija Matice srpske će 29. decembra prirediti u Vojvođanskoj banci (Trg slobode) kreativnu radionicu pod nazivom „Pustolovine malog štediše i velikog kolekcionara” na kojima će se mališani upoznati sa umetničkim delima iz kolekcije Vojvođanske banke, dok će predavači iz Centra stranih jezika „Academy” decu upoznati sa praznicima, alhemijskim mućkalicama i čarolijama prirode na engleskom jeziku.

Zainteresovani za sport i rekreaciju imaće priliku da učestvuju u treninzima zumba plesa u prostorijama Zumba Kids, da se pridruže avanturi u Adrenalin parku „Zemlja čuda“ ili da vežbaju jogu za decu u Joga centru „Mirjana”.

Budite i vi mali alhemičari u potrazi za sastojcima koji će ovaj zimski raspust učiniti čarobnim!

Napomena: Kako bi što veći broj dece imao priliku da se zabavi i uči tokom trajanja 6. Novosadskih dečijih Zimzarija, molimo roditelje da prijavljuju decu na jednu aktivnost tokom odabranog dana manifestacije. Za skoro sve programe potrebno je prijaviti učešće, jer je broj dece-učesnika radionica ograničen.

Izvor: Dečiji kulturni centar NS