Počeo „Beogradski irski festival“

FOTO: BIF

Povodom već tradicionalnog festivala u Kinoteci, u okviru programa „Nedelja irskog filma“, biće prikazani igrani i dokumentarni filmovi inspirisani muzikom. „Nedelju irskog filma“ otvara „Pljačka za tvoju dušu“ (Grand Theft Parsons), film reditelja Dejvida Kefrija koji potpisuje režiju za novu sezonu poznate serije „Birmingemska banda“ (Peaky Blinders) , a nakon projekcije sledi razgovor sa rediteljem koji je i gost ovogodišnjeg festivala.

MV5_BZj_M1_Mz_Y1_ODEt_ZTcw_NS00_MDA5_LWI5_Zj_Et_Njhj_Y2_Iy_ZDVi.jpg

FOTO: IMDB

Pored ovog filma publika će moći da pogleda i dokumentarac o legendarnom muzičaru grupe „The Clash“, „Džo Stramer: Neispisana budućnost“ (Joe strummer: The Future is Unwritten), zatim „Mrtvi“ (The Dead), film baziran na priči pisca Džejms Džojsa, koji je režirao poznati reditelj, oskarovac Džon Hjuston, a beogradskoj publici naročito bi mogao biti interesantan film „Kalenić – poslednji dani gradske pijace“, nakon dokumentarca sledi razgovor sa rediteljem Ivanom Vukovićem.

Publika će moći da uživa u plesnom performasu poznate plesačice Džin Martin koja će predstaviti svoje novo delo „Ovo je irski ples“. Delo je nastalo u saradnji sa kompozitorom Nil Martinom. Zainteresovani će moći da učestvuju u plesnoj radionici irskog plesa kao i radionci savremenog plesa, koje vodi Džin Martin.

041_Jean_Butler_WEB_1024x1024.jpg

FOTO: BIF

Ljubitelji hrane uživaće u različitim irskim jelima, specijalnom irskom doručku za Dan Svetog Patrika kao i irskom branču za sve one iscrpljene od proslavljanja ovog praznika. Sportskim fanaticima festival nudi uživo gledanje finalne ragbi utakmice između dva stara protivnika, Irske i Engleske. Oni koji vole irsku muziku uzivaće u večerima tradicionalne irske muzike koju će prirediti „Trad Session“, duo koji svira tradicionalnu i savremenu irsku muziku i donosi dah Irske u Beograd.

Od 11. marta biće otvorena izložba fotografija „Dark Lies The Island“ Konora Fergusona, fotografa, pisca i režisera koji živi i radi u Dablinu, a uticaj na njegov rad ima goth muzika osamdesetih godina u Dablinu kao i mračni pisci Pet Mek Kejb i Kevin Beri.

U okviru festivala raspisan je i foto konkurs koji je otvoren za sve, a teme su „Beograd koji nestaje“ i „Svetlo“. Pobednicima festivala slede vredne nagrade.

Illumination01_1024x683.jpg

FOTO: BIF

Most na Adi, Hotel „Moskva“, Palata „Albanija“ i mnoge beogradske građevine biće osvetljene zelenim svetlom za vreme proslave Dana Svetog Patrika.


Dragana je student žurnalistike, uživa u dobrim knjigama, muzici i šalama Vudi Alena.