Plesna džez grupa „Red Snapper” ponovo u Beogradu!
Annis Harrison

Pored Portishead, Massive Attack, Tricky i drugih grupa koje su pomerale granice dens muzike sredinom devedesetih nalazila se i grupa Red Snapper.


Njihova debi ploča „Prince Blimey” bila je inspiracija za mnoge grupe širom sveta kao i za naše najpopularnije džez sastave kao što su Fish in oil ili Teleport!


Eksperimentišući u domenu fuzije džeza, hip-hopa i brejkbita, osnivačka trojka Ali Friend, Richard Thair i David Ayers sa saksofonistom Alanom Ridingom uspela je da sa svojim radom ode u studio i snimi prva tri ER-a. Tako su obezbedili ugovor sa, za njih ključnom izdavačkom kućom „Warp Records”.


Kritika Red Snapper smatra pionirima sinteze akustičnih instrumenata i elektronskih ritmova, jer su sa svojim zaraznim basom i neverovatnim saksofonom uspeli da naprave novi žanr.


Osim solo nastupa, Red Snapper često otvara koncerte za Massive Attack, The Prodigy i Bjork.


Posle fantastičnih nastupa došlo je zasićenja turnejama, te su se 2002. godine privremeno rastali kako bi se originalni članovi posvetili svojim solo projektima. 


Svoj povratnički album „Pale Blue Dot” snimaju 2007. godine predstavljajući novog člana benda, Toma Challengera. U novi album uneli su u svoju fuziju elemente surf muzike, afrobite i rokabilija.


Sjajne kritike je doživeo i njihov poslednji projekat „Hyena” 2014. godine u izdanju Lo Recordings”.

Muz Albom
Muz Albom

Posle neverovatnog predstavljanja na Beogradskom džez festivalu 2009. godine, Red Snapper se ponovo vraća 16. septembra u salu Amerikana kako bi napravio istorijski događaj za pamćenje i neverovatnu zabavu!

Ulaznice su u pretprodaji preko Eventim mreže.