Pirot: Sajam knjiga otvoren do nedelje

FOTO: Pregled promocije sajma

Na ovogodišnjem 18. Sajmu knjiga za Dan zaljubljenih nije bilo ljubavnih parova, već je najveća posećenost bila od strane školaraca. Oni su svoje interesovanje najviše ukazali na knjige poznatih srpskih blogerki.

Od 12 sati bio je susret pisca Branka Miloradovića „Čuvari krune cara Dušana i beogradska mumija“. On se prisutnoj deci obratio, ispitavao je decu o mumijama, dinosaurusima, a izlaganje je počeo sa pitanjem „Jel čitate? Jeste li čuli za egipatske mumije?“ posle kog je objasnio ko su to egipatske mumije.

Broj onih koji redovno čitaju je sve manji, uglavnom se čitaju knjige vezane za školu poznate pod nazivom lektire.

„Trudim se da Sajam knjiga posećujem svake godine, nekad kupim knjigu, a nekad ne. Moj izbor knjiga je uglavnom sveden na ljubavne romane i kao omiljenu takvu bih izdvojila Pet jezika ljubavi, Gerija Čepmena. Danas sam došla samo da razgledam knjige, a možda i kupim u podsvesti kao zanimljivu i izbor za kupovinu imam knjigu Žena Simonide Milojković“, rekla je Nađa Manić (20), posetilac sajma.

Na Sajmu je veliki izbor knjiga kako za mlade tako i za stare. Cene knjiga su pristupačne svima, a imalo je dosta poznatih romana, ozbiljnijih knjiga, priručnika, rečnika od samo 100 ili 200 dinara. Poklon u vidu knjige sa posvetom je poklon koji nikad ne izlazi iz mode i nema rok trajanja. Može se kupiti i detetu od 7 i deki i baki od 77 godina. Možda bismo mogli kupovinom knjiga povećati svest o čitanju i tako obogatiti tuđi ili svoj rečnik.

„Ovde sam jer svake godine budem ovde, to je navika koja traje od malena. Sajam je sjajno mesto da se razgleda i kupi knjiga. Ove godine konkretno znam šta ću da kupim i kome. Dečko mi je strastveni navijač Partizana, pa ću umesto odeće, privezaka, jastučića i klasičnih poklona kupiti neku knjigu koju budem našla o tome, a ovde je ima sigurno“, kaže Milica Stefanović (21) posetilac sajma.

Cena karte je bila simbolična za sve posetioce, a ovog 14. februara karta za lepši pol bila je besplatna!