Ovog vikenda zavirite u podvodni svet filma!
Facebook

Program ovogodišnjeg festivala, u dvorani Kulturnog Centra Beograda, u 19 časova otvoriće projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Čovek delfin“. Glavni junak filma je Žak Majol, pionir ronjenja na dah i čovek koji je svojim umećem dosegao granice telesnog i mentalnog baveći se ovim sportom.


Njegov portret prikazan je kroz razgovore sa njegovom decom Doti i Žan Žakom, kao i svetskim šampionima u ronjenju na dah Vilijamom Trubridžom, Megan Hini-Grier i Umbertom Pelizarijem. Ova filmska priča obuhvata različite krajeve sveta od Mediterana i Azije, pa do Bahama.


Film predstavlja svojevrsno putovanje od 50-ih godina pa nadalje, a karakteriše ga savremena podvodna fotografija. Inače, svojom umešnošću Žak Majol je inspirisao i reditelja Lika Besona (Luck Beson) da krajem osamdesetih snimi film „Veliko plavetnilo“ koji je obarao rekorde gledanosti.


Projekcije ostalih filmova na Festivalu biće prikazane u subotu i nedelju od 19 i 21 časova u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke.


Filmovi će biti edukativnog i ekološkog karaktera sa naglaskom na značaj okuvanja podvodnog sveta. Jedan od organizatora i osnivača festivala, Milorad Đuknić, koji za portal Navodi ističe da je i ove godine selekcija filmova bila na zavidnom nivou.


U okviru festivala biće organizovane i izložbe fotografija i studentskih postera podvodnog sveta, održan konkurs dečijih crteža i sastanci sa autorima filmova i avanturistima, zaljubljenicima u podvodni svet.

Iz godine u godinu broj filmova, pratećih sadržaja i posetilaca postaje sve veći, a u pozivu na oficijelnoj Fejsbuk stranici članovi Kluba podvodnih aktivnosti Beograd ističu da se nadaju da će svakog decembra Beograd biti obojen plavom bojom i da će, putem Festivala, slika Beograda odlaziti u svet, a svet dolaziti u Beograd.


Ovo je 21. Međunarodni festival podvodnog filma u Beogradu koji se ove godine održava pod sloganom: „Neka vode budu uvek čiste“.


Pokrovitelji festivala su sekreterijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i Savez ronilaca Srbije.


Ulaznice za otvaranje festivala podvodnog filma, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti na blagajni dvorane Kulturnog Centra Beograda.