Ovacije za SNP na početku kineske turneje
Promo - Orkestar SNP-a u Kini

„Ovo je verovatno mali korak za Kinu, ali veliki za Srpsko narodno pozorište, a posebno za orkestar, koji je ove godine krenuo na veliku turneju sa repertoarom koji će predstaviti najbolje klasične kompozitore Evrope”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić za Radio televiziju Vojvodina.


Velikom turnejom, Srpsko narodno pozorište proslaviće novogodišnje praznike i izuzetno uspešan početak 159. sezone. Orkestar opera i uopšte opera, prvi put posle dugog vremena ide na tako dugu i značajnu turneju. Poslednja takva bila je u Iraku u 1986. godine. Ovo je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka Istočnom tržištu koje intezivno traži naše umetnike.

Promo (SNP)
Promo (SNP)

„Posebno nas raduje što kineska publika odlično reaguje. Prvi concert je odlično prošao. Sala od 1200 mesta je u nedelju dana bila rasprodata, a takav ostatak turneje nas očekuje i u narednim gradovima”, kaže Aleksandar Stankov, direktor opere Srpskog narodnog pozorišta.


Na koncertnom programu su neke od najpoznatijih Verdijevih arija, preko Štrausa sve do Čajkovskog i Kalmana, dok je kinesku publiku najviše oduševila numera koja je ostavljena za bis – polularna pesma Bella ciao.


Grad Jantai, na obali žutog mora, najveća je pomorska luka kineske provincije Šandong. Reč je o provinciji sa jednom planinom, jednom rekom i jednim svecem: Konfučijem, jer je to mesto rođenja ovog velikog filozofa. Pored toga, ministarstvo kulture i informisanja ima ostvarenu saradnju sa tom provincijom.


Autor: Ivana Miloradov