„Šopen fest“ ponovo u Beogradu

FOTO: Muzička škola Stanković

„Pronaći meru ćutanja, to je samo početak muzike.
Čuti pre svih, unapred, tek to je, konačno, muzika.’’

Na ovom festivalu studenti FDU-a su celokupan događaj upotpunili poezijom Mike Antića, Mire Alečković, Miodraga Pavlovića i drugih, a sve u cilju slavljenja muzike. Pijanistički recital Dmitrija Šiškina održan je u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa izvođenjem jedne od najboljih srpskih pijanistikinja Ritom Kinkom. Celokupnu manifestaciju obeležile su i radionice „Romanizam za najmlađe“, „Mala škola bontona: Kako se sluša Šopen“ i „Muzika i osećajnost“.

Frederih Šopen rođen je 1. marta 1810. u Poljskoj, u blizini Varšave. Pre dvadesete godine komponovao je dva klavirska koncerta, a u dvadesetoj godini odlučuje da se profesionalnije posveti muzici i odlazi u Pariz na školovanje. Jedan je od najznačajnijih kompozitora svih vremena jer je uspeo da u muziku unese nešto svoje i time ostavi svoj trag na strelici vremena. Poznat po klavirskim numarama, Šopen je u klasične kompozicije za klavir uneo elemente poljskog folklora iz čega su se izrodile poznate mazurke i poloneze. Koliko je bio značajan za ljudski rod i razvoj kulture uopšte, govori i činjenica da je o njegovom životu snimljeno nekoliko filmova kao što su „Chopin: Desire for love“ i „A song to remember“. Takođe postoji video igra za Xbox pod imenom „Eternal sonata“ koja takođe nosi omaž ovom poznatom kompozitoru. Toliko je značajan da čak i jedan asteroid i krater na Merkuru nose baš njegovo ime.

Za sve ljubitelje klasične muzike, koja provereno oslobađa od svakodnevnog stresa, ovo je prava poslastica, a ujedno i dobar način promocije mladih talenata u slavu neprevaziđenog muzičkog genija.

Milena smatra da je sve što poželiš ostvarivo.