Održan 9. „Božićni festival” u Svrljigu

FOTO: Logo Božićnog festivala

Bogat i raznovrstan program „Božićnog festivala”, koji je u organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig i Kancelarije za mlade Svrljig, pod pokroviteljstvom Opštine Svrljig, koncipiran je tako da pokrije širok dijapazon od kićenja jelke, preko koncerata, folklora, pozorišnih predstava, književnih večeri, aukcijskih prodaja radova do maskenbala. Iako je program festivala znatno izmenjen, zbog izuzetno niskih temperatura i bolesti pojedinih učesnika, festival je jos jednom predstavio i promovisao humanost na jedan blizak i jasan način različitim starosnim grupama. Prikupljeno je oko 65.000 dinara, a sav prikupljen novac, po odluci Centra za socijalni rad, biće raspoređen majkama maloletne dece koje su u skorije vreme ostale udovice. Time će biti obuhvaćene tri žene i sedmoro maloletnih deteta.

Festival je počeo koncertom „Penthaus benda“ ,koji je prvi put ove godine nastupio u Svrljigu. Takođe, prvi put ove godine bilo je održano i kafansko veče. Svoj doprinos su dali i Dolče Vita bend“koji je postao jedan od zaštitnih znakova festivala. Prema rečima organizatora, na nastupu je bilo preko 200 ljudi, tražilo se i mesto više.

Dol_e_Vita_01_2017.jpg

FOTO: Nastup Dolče Vita benda

Književno veče organizovano je u saradnji sa srednjom školom „Dušan Trivunac Dragoš“ iz Svrljiga i profesorima srpskog jezika. Učesnici su na temu „U redu je biti različit“ pisali svoje radove, koje su po odluci profesora srpskog jezika Ivane Nikolić i Anđele Budimović nagrađene nagradama koje su donirali sponzori festivala. Oni su takođe obezbedili i nagrade za najbolje maske.

Kni_evno_ve_e_01_2017.jpg

FOTO: Književno veče

Na festivalu su uživali i najmlađi sugrađani. Najpre u pozorišnoj predstavi „Luckasti klovnovi“ u izvedbi amaterskog pozorišta kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače Kragujevačke, a zatim u tradicionalnom kićenju jelke i druženju sa Deda Mrazom. Ove godine, lampioni kojima je okićena jelka izrađeni su od otpadnog materijala umotanog u ukrasni papir. Mališane je animirala i predstava „Svrljiška zavrzlama“ koju je održao „Vića iz kafića“ iz Gadžinog Hana. Realizaciji „Božićnog festivala“ svojom kreativnošću doprineli su i predškolska ustanova „Poletarac" kao i „Kolo srpskih sestara Svrljig" time što su za predškolce organizovali ukrašavanje medenjaka fondanom.

Božićni vašar koji je bio najavljen za Badnji dan, kao najkrupnija ovogodišnja novina sa tendencijom da postane tradicija i zaštitni znak samog festivala, nažalost zbog izuzetno niskih temperatura nije održan. Istu sudbinu podelilo je i sportsko veče koje je bilo namenjeno najmlađim svrljižanima, kao i koncert violinistkinje Milice Mladenović.

Licitacija umetničkih radova je održana, ali opet zbog ekstremno niskih temperatura, prvi put od kad se održava došlo je samo petoro zaineresovanih za kupovinu slika. „Licitacija je aktivnost koja donese podjednako novca kao sve ostale aktivnosti zajedno, upravo zbog toga, festival će zvanično biti završen kada vremenski uslovi dozvole da se licitacija ponovo održi i svi radovi budu prodati.“, poručuje Stefan Jovanović, koordinator Kancelarije za mlade.


Maja je student žurnalistike. Kao ambiciozna, vredna, pouzdana, odgovorna i organizovana osoba željna je daljeg učenja i usavršavanja u karijeri.