Obeležavanje 1968. u DKSG
DKSG

Godina 1968. bila je godina studentskih pobuna protiv rata u Vijetnamu, kapitalizma, imperijalizma... Istraživači, studenti i mladi i dalјe postavlјaju pitanja o stvarnim dometima studentskog pokreta, o pravim uticajima '68. i njenim tekovinama. Da li je 1968. pala u zaborav? Jedno je sigurno: velike ideje sadašnjeg poimanja sveta (feminizam, ekološka i svest o Trećem svetu) ne bi postojale bez 1968.


U ponedeljak 18. juna u 19 časova u Velikoj galeriji  biće otvorena izložba naslovnih strana studentskih časopisa Student, Vidici i Susret pod nazivom „Studentski časopisi 1968.“. Nakon otvaranja izložbe u Maloj sali DKSG sa početkom u 20 časova biće održano predavanje „Lica 1968“ filmskog reditelja i producenta Vladimira Šojata. Kroz inserte iz dokumentarnih filmova proizvedenih te godine, kao i filma Gi Debora Društvo spektakla realizovanog par godina kasnije, Vladimir Šojat će analizirati šta se dešavalo na protestima pre tačno pola veka.


U utorak 19. juna u 20 časova na Letnjoj pozornici biće održan razgovor „Šta ste radili ’67?“ a nakon toga biće održan koncert VLADA DžET BEND. Najavljeni učesnici razgovora su Sonja Liht, Milan Nikolić, Milisav Savić, Simon Simonović, Slobodan Šijan, Mihajlo Pantić i Vladimir Janković Džet. Moderatorka razgovora biće Tamara Mitrović, urednica književnog programa u DKSG, sa studentima sociologije sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.


DKSG
DKSG

U sredu 20. juna u 19 časova u Maloj sali DKSG biće održano predavanje Mićuna Ristića Popularna muzika 1968. godine: Evropa“, kao i program „Jugo-Trip:Psihodelija u jugoslovenskom eksperimentalnom filmu 1969-1976.“ (21h). U okviru ovog programa biće predstavljen izbor eksperimentalnih filmova napravlјenih u duhu psihodeličnih iskustava. 


U holu Biblioteke DKSG biće održana izložba knjiga pod nazivom „Kad je mladost rekla ne“. Mnogi naši pisci u svojim delima pominju ovaj posebno uzbudlјiv period. Dragan Lakićević, Grozdana Olujić, Moma Dimić, Živojin Pavlović, David Albahari i Vladislava Vojnović, samo su neki od onih u čijim delima upoznajemo život studenata pre pola veka.


Ulaz je slobodan, a više informacija možete dobiti posetom sajta Doma kulture „Studentski grad“


Izvor: DKSG