Novi Sad: Počeo „Festival ljubavi”

FOTO: Radio Televizija Vojvodine


Uz zvuke savremene romske muzike benda „Kal“ i graje najmlađih koji su razdragano pustili u nebo 221 balon u obliku srca sa porukom ljubavi, otvoren je novosadski „Festival ljubavi”.

Prisutnima su se, pre samog otvaranja, obratili Dalibor Rožić ,član Gradskog veća Novog Sada, zadužen za kulturu i Tijana Palkovljević Bugarski upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.
ADR2594-1-1000x667.jpg
FOTO: Svet.rs

Nakon veoma uspešnog „Novosadskog Winterfesta” koji je svojom ponudom privukao veliki broj turista i više hiljada posetilaca svakog dana, Novi Sad postaje „Prestonica ljubavi” što je i glavna tema „Festivala ljubavi”.Tokom trajanja festivala, na Trgu slobode, slaviće se ljubav, svi zaljubljeni moći će da se slikaju u velikom srcu nazvanom „Love Gate”, svoju ljubav moći će da obeleže katancem ljubavi , koji mogu kupiti u suvenirnici, kačeći ga na konstrukciji „Flower Wall”. Svake večeri u periodu od 17-21h imaće priliku da se voze fijakerima. U drvenim kućicama, posetioci će moći da kupe suvenire, vino, slatkiše i uživaju u nastupima novosadskih bendova i didžejeva koji će nastupiti na centralnoj bini.
ADR3438-1000x667.jpg
FOTO: Svet.rs

Za parove, venčane u 2016. godini, predviđena je 13. februara, nagradna igra „Koliko se poznajemo”. Svi zainteresovani supružnici ostvaruju mogućnost učestvovanja slanjem mejla sa podacima na nsfestivalljubavi@gmail.com. Pobednici će osvojiti putovanje na Kopaonik, a sve prijavljene parove očekuje poklon sponzora. Pripremljene su nagrade i za „Najlepši ljubavni par”, a oni koji žele da učestvuju treba svoje fotografije i podatke da pošalju na mejl nsfestivalljubavi@gmail.com. Par sa najviše lajkova na portalu NsHronika.rs dobiće putovanje na Jahorinu, a glasanje počinje 20. februara.
ADR3435-1000x1177.jpg
FOTO: Svet.rs

Tokom „Festivala ljubavi”, posetioci će imati priliku da vide mnoštvo dela na temu „Ljubav”, novosadskih vajara i studenata vajarstva Akademije lepih umetnosti u Novom Sadu, koja će kasnije biti ponuđena na aukciju od čije prodaje će sav prihod biti doniran Prihvatilištu za beskućnike u Futogu.
ADR2428-1000x667.jpg
FOTO: Svet.rs

Ovaj festival predstavlja i najavu brojnih dešavanja u oblasti kulture s obzirom na to da kreće realizacija projekata vezanih za Evropsku prestonicu kulture 2021., te je ostvarena saradnja festivala sa institucijama kulture poput Galerije Matice srpske, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, Muzeja Vojvodine i Muzeja grada u vidu izložbe slika čuvenih Novosađanki i izložbe fotografije iz novosadskih ateljea s kraja 19. početkom 20. veka. Takođe, na panoima će biti izloženi i radovi savremenih novosadskih fotografa na temu „Ljubav”.
ADR2329-2-1000x667.jpg
FOTO: Svet.rs

„Festival ljubavi” organizovan u susret praznicima Dan zaljubljenih, Sveti Trifun i Dan žena, na Centralnom trgu, trajaće do 9. Marta, a sve zvanične informacije možete saznati na zvaničnom sajtu festivala i fejsbuk stranici.

Jelena Marković

Izvor: Svet.rs