Novi Sad je zaista prestonica kulture!

Foto: Aegeens.org.rs

Nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021“, koju je juče u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad, dok je u užem izboru bio i Herceg Novi.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, Nemanja Milenković, izjavio je za 021 da ova titula ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada. „(...) Osvajanjem prestižne titule izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope (...)", rekao je Milenković.

Kulturna i zabavna društva kroz vreme u Novom Sadu

U Novom Sadu je oduvek postojala svest o značaju kulture i zabave za društveni život stanovnika. Tako je nastarija zadruga u tom duhu osnovana još 1790. godine, a zvala se Građansko strelište slob.kr. varoši Novog Sada. Druga značajna orgaizacija bila je Srpska čitaonica koja je osnovana sa ciljem da razvija pismenost i kulturu, a priređivala je predavanja, pevanke i igranke, čitanje novina i slično.

04_centar_pre_1910_1401788439_675x0.jpg
Foto: Na dlanu

Novi Sad kroz istoriju

Na kraju, a nikako manje bitno, bilo je Novosadska mađarska kasina, osnovana 1875. godine, ali pod imenom tarsas kör, u želji da unapređuje i neguje društveni život i opšte obrazovanje Mađara, i da širi plemenitost.

Na kraju, ostaje da do 2021. godine uživamo u svim aktivnostima predviđenim projektom Novi Sad 2021.

Izvor: Luftika , 021