Novi roman Jelene Lengold „Odustajanje“ u izdanju Arhipelaga
Arhipelag

Roman Jelene Lengold „Odustajanje“ je uzbudljiva i zanosna priča o glavnoj junakinji u tri životna doba (devojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sećanjima na detinjstvo i odrastanje, kao i na minule i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije koje se ne mogu potisnuti, ali se o njima mora pričati.


Odustajanje“ je snažna knjiga puna preokreta i preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Jelena Lengold vešto pripoveda o junakinji koja nerazrešena sećanja detinjstva pretvara u entuzijastična iskustva mlade žene koja je iz malog grada odrastanja odavno prešla u veliki grad, da bi se čitava priča na uzbudljiv način razrešavala u njenim zrelima godinama, kada junakinja preispituje i sažima celokupno svoje iskustvo govoreći i o stvarima koje po pravilu ostaju prećutane.


Ovaj roman se pojavljuje petnaest godina posle prethodnog romana Jelene Lengold „Baltimor“. Između dva romana Jelena Lengold je objavila knjige priča „Vašarski mađioničar“, „U tri kod Kandinskog“ i „Raščarani svet“, knjigu izabranih priča „Pretesteriši me“, knjigu pesama „Bunar teških reči“ i knjigu izabranih pesama „Izaberi jedno mesto“. 


Za knjigu priča „Vašarski mađioničar“ Jelena Lengold dobila je Evropsku nagradu za književnost, nagradu „Žensko pero“, nagradu „Biljana Jovanović“ i nagradu „Zlatni Hit Liber“, dok je za knjigu priča „Raščarani svet“ dobila Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2016. godini.


Izvor: Arhipelag