Gde otići za Noć muzeja?
Noć muzeja

Kao objašnjenje slogana „Pobede i pobednici”, osnivač i direktor „Noći muzeja” Ana Petrović, u izjavi za Tanjug ističe da se ove godine slavi 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali i pobeda same „Noći muzeja”.

„Аko smo uspeli da preživimo 15 godina, i da smo i dalje voljeni, mislim da smo i mi pobednici, kao i oni koji sa nama sarađuju. Svake godine pričamo nove priče, otkrivamo nove prostore. Sve su to male, intimne, lične pobede nad sobom, svakodnevnim stvarima. Sve nas je to inspirisalo za slogan ovogodišnje Noći muzeja”, istakla je Ana Petrović.

Ovogodišnje veče pobede umetnosti i kulture biće inspirisano bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije. Programski savet „Noći muzeja” čine: 

  • arhitekta i akademik Branislav Mitrović
  • reditelj Nebojša Bradić
  • vajar prof. Mrđan Bajić.

Noć muzeja
Noć muzeja

Beograd

Ove godine otkriće se 11 novih lokacija. Jedna od njih je i zgrada Crvenog krsta sa preko 100 godina starim artefaktima. Takođe, biće obeleženo 90 godina od postavljanjaBeogradskog pobednika” na Kalemegdanu, a građani i svi gosti Beograda će po prvi put moći da zavire u kuću porodice Veljković, koja u svojim zidinama krije zanimljive priče s kraja 19. i početka 20. veka. 


U Doktorovoj kuli biće priređena izložba o Lazi Lazareviću, dok će Muzej Jovana Cvijića biti posvećen secesiji. U Muzeju Narodnog pozorišta publika će imati priliku da proputuje decenijama unazad i otkrijete kako su izgledale različite postavke „Labudovog jezera”.


Bez sumnje, Beograđane 19. maja očekuje veoma interesantna „Noć muzeja”. Detaljnije informacije pročitajte ovde.

Pixabay
Pixabay

Drugi gradovi

U Narodnom muzeju Veliko Gradište biće prikazani radovi slikara, učesnika u Prvom svetskom ratu, Dušana Bogića. „Noć muzeja” u ovom gradu obeležiće i originalna, rukom potpisana litografija Pabla Pikasa iz 1949. godine. Tri nove galerije biće otvorene i u zgradi Opštine Veliko Gradište.


Valjevo će ove godine svojim građanima u Narodnom muzeju predstaviti život u ovom gradu pre više od sto godina kroz prikaz knjiga i pisama porodica Der Hazarjan i Tagljrijan-Marković Baronijan. Biće reči i o izuzetnom uticaju jermenskih porodica na privredni uspeh grada.


Istorijski arhiv Niš će svoje sugrađane u okviru proslave 70. rođendana počastiti najstarijim dokumentom koji čuva -bakrotiskom i skicama niške tvrđave iz 1737. godine. Nišlije će imati priliku da vide i Bibliju iz 1868. godine, kao i prvi srpski bukvar iz 1836. godine.


Kragujevčanima će nezaobilazna stanica 19. maja biti Narodni muzej, gde će biti otvorena izložba akademskog slikara Nikosa Arvanitidisa, pod nazivom „Stvaranje u krugu”, dok će radovi čuvenog vajara Ota Loga, biti izloženi u muzeju „21. oktobar”.


Građani Kosovske Mitrovice će u Gradskom muzeju imati priliku da pogledaju stare fotografije ovog grada, kao i da prisustvuju performansu slikanja peskom ili kafom.

Noć muzeja
Noć muzeja

Vojvodina

Somborci će u galeriji „Milan Konjović” moći da posete izložbu posvećenu stvaralaštvu Konjovića, u periodu od 1913. do 1918. godine.


Bačka Palanka ovu „Noć muzeja” iskoristiće da obeleži pola veka postojanja dečijeg odeljenja pri Narodnoj biblioteciVeljko Petrović”, a vođeni sloganom „Svi smo pobednici” ulicama ovog mesta prodefilovaće maskirani mališani. 


Zahvaljujući izložbi fotografija Marka Milojevića, građani Bačke Palanke moći će da posete Latinsku Ameriku, dok će u Galeriji Kulturnog centra ovu kulturno bogatu noć u malom mestu južnobačkog okruga začiniti i izložba Violete MarkovićPismo i ornamenti”.


Gradska biblioteka u Vršcu predstaviće izložbu „Hilandar” pančevačkog slikara Emila Sfere


Vojvođani ove godine nisu štedeli na kulturi. Tako će se posetioci „Banatske sobe” u Beloj Crkvi upoznati sa životom i delom Melanije Bugarinović, prve Srpkinje sa stalnim anganžmanom u Bečkoj operi.

Sa povećanjem broja posetilaca i sve bogatijim programom, kao i nadom, i verom u kulturu i negovanje pravih vrednosti „Noć muzeja” vas poziva da ne propustite jedinstvenu priliku da 19. maja pružite sebi nekoliko sati uživanja u lepoti i umetnosti.

Za više informacija o ovogodišnjoj „Noći muzeja”, posetite zvanični sajt manifestacije.


Izvor: RTS