Niš: Raznovrstan program u Noći muzeja

FOTO: Facebook

Putem izložbe „Čast nam je pozvati vas – duh starog Niša kroz pozivnice“ Istorijski arhiv iz Niša predstaviće deo svoje kolekcije koja ukupno sadrži 1.390 pozivnica. Čitajući pozivnice posetioci će imati priliku da se upoznaju sa životom u Nišu u periodu između 1890. i 1940. godine. Najstarija pozivnica koja će biti prezentovana na izložbi odnosi se na igranku sa besedom u okviru koje su se prikupljala novčana sredstva za podizanje spomenika vojvodi Sinđeliću, a zainteresovani će imati priliku da pogledaju i pozivnice za slave, venčanja, balove, kulturne i političke događaje.

duh_starog_Nisa_kroz_pozivnice.jpg

FOTO: Noć muzeja

Sa razvojem bibliotekarstva i nauke u Nišu posetioci Univerzitetske biblioteke će biti u prilici da se upoznaju putem izložbe „Pola veka biblioteka“. Na njoj će biti izložene fotografije, dokumenti, knjige i predmeti koji svedoče o nastanku i razvoju Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

Oni koji su voleli da slušaju radio Niš biće u prilici da osveže sećanja na ovu medijsku kuću koja je 2010. godine prestala sa radom. Na izložbi u dopisništvu Radio Beograda 2 biće predstavljena stara studijska radio tehnika, fotografije poznatih novinara ovog radija i gostiju u njihovim emisijama, orkestra radio Niša iz koga je potekao niški simfonijski orkestar, ali i audio zapisi iz fonoteke ovog radija.

Učenici gimnazije „Svetozar Marković“ u prostorijama ove škole organizovaće izložbu „Noć biologije“. Kroz interaktivne radionice, kvizove, eksperimente, kratke filmove i postavke pokušaće da posetiocima prikažu biologiju na zanimljiv način. Iz ove gimnazije ističu da na ovoj način žele da predstave biologiju kao nauku o životu slaveći lepotu života u svim njegovim oblicima. Jedna od zanimljivijih postavki na ovoj izložbi biće razvoj cirkulatornog sistema od beskičmenjaka do čoveka koji će biti predstavljen pomoću 3D modela, mikroskopskih preparata krvi i krvnih ćelija i hemijske analize krvi.

Za ljubitelje umetnosti, ali i za one koji žele da se oprobaju u oslikavanju poznatih umetničkih dela „Umetnička škola“ organizuje radionicu „Tragom starih majstora“ koja će trajati od 17 do 01 čas. Za one koji bi voleli da nauče tehnike lepog pisanja i pravljenja gipsanih odlivaka od 18 do 23 časa biće organizovane radionice za sticanje tih veština, dok će ljubitelji muzike moći da od 18 do 21 časa uživaju u ovoj umetnosti. Posetiocima će u prostorijama „Umetničke škole biti predstavljeni i radovi učenika osnovnih škola i smerova dizajn enterijera, grafički dizajn, dizajn tekstila i industrijskih proizvoda, kao i smera likovni tehničar.

Izlozba_radova_ucenika.jpg

FOTO: Noć muzeja

„Škola mode i lepote“ predstaviće fotografije radova svojih učenika, a u njenim prostorijama od 20 časova biće održana modna revija odevnih predmeta, kao i revija frizura koja će početi u 20 sati i 20 minuta.

Ljubitelji starih zanata u „Ateljeu-Galeriji Milica“ biće u prilici da vide oslikavanje ikona, izradu duboreza i kaligrafsko pisanje, a ilustracija ovih veština biće praćena duhovnom muzikom.

U „Galeriji Šukletović“ zainteresovani će moći da posete izložbu Milice Nedić Šukletović „Grad“, a Građevinsko-arhitektonski fakultet i Univerzitet „Metropolitan“ će u okviru izložbi „Enterijeri 7“ i „Preplitanja“ Medijana-Metropolitan art predstaviti radove svojih studenata. Iz Univerziteta „Metropolitan“ ističu da im je veliko zadovoljstvo što su prva privatna obrazovna ustanova u Srbiji koja učestvuje u manifestaciji „Noć muzeja 2017.“. Njihovi studenti će predstaviti svoje radove u tehnikama geometrijskog kolaža – pikselizacije koja je rađena po uzorku sklapanja kockica na mozajku nalazišta „Medijana“ kao i prezentaciju ovog objekta pomoću Pop-art tehnike.

Medijana_mozaik.jpg

FOTO: Noć muzeja

Programi koji su namenjeni deci odvijaće se u „Dečijem centru“ u kome će biti održana izložba slika dečijih radova sa likovne kolonije i u tvrđavi ispred platoa „Letnje pozornice“ gde će biti održane ekološka radionica o reciklaži i izložba slika „zdrava tvrđava“.

Narodni muzej u Nišu i „Galerija savremene likovne umetnosti“ i ove godine prednost će dati manifestaciji „Muzeji Srbije: deset dana od deset do deset koja će biti održana od 11. do 21. maja, mada će za vreme „Noći muzeja“ u svojim prostorijama imati dodatni program. Direktor Narodnog muzeja, Slaviša Popović, naglašava za Narodne novine da će za vreme manifestacije „Noć muzeja“ ova ustanova kulture imati poseban program koji će obeležiti otvaranje izložbe „Muzejski vremeplov“ u Galeriji „Sinagoga“.

Umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti, Milica Todorović, takođe, ističe za Narodne novine da će osim aktuelnog izložbenog programa posetioci „Galerije savremene likovne umetnosti“ u „Noći muzeja“ moći da prisustvuju muzičkom programu u okviru koga će nastupiti hor „Gracija“, asambl „Konstantinus“ i učenici nižih muzičkih škola.

U našoj zemlji manifestacija „Noć muzeja“ će biti održana u više od 50 gradova, a u njenu realizaciju biće uključeno 152 kulturnih i obrazovnih ustanova koje će organizovati 250 kulturnih događaja. Tema ovogodišnje manifestacije su velike i male revolucije. Ova „Noć muzeja“ treba da nas podseti na sve male i velike, njihove i naše revolucije počevši od one oktobarske u Rusiji, preko uticaja Ruske avangarde na umetničko stvaralaštvo 20. veka i bunta muzikla „kosa“, pa sve do Lubardninog stvaralaštva i lepote takozvanog „Crnog talasa“ u našoj kinematografiji.

Umetnicko_stvaralastvo_nm750.jpg

FOTO: Noć muzeja

Ove godine „Noć muzeja“ biće obeležena u više od 30 zemalja u Evropi, a sedište evropske manifestacije „Noći muzeja“ se nalazi u Parizu.

Marija Milanović