Niš: Premijera i nagrade za kraj festivala
Vanja Keser - juznevesti.com

Žiri u sastavu Jelice Sretenović, Mine Filipović i Ivana Bekjarev nije imao lak zadatak pri odlučivanju koji glumci i glumice bi trebalo da ponesu laskave nagrade „Carica Teodora“, „Car Konstantin“, Gran pri „Naise“ i još pet nagrada za muške i ženske uloge.


Gran pri „Naisa“, odlukom žirija, otišla je u ruke Nebojše Glogovca za ulogu profesora Vjekoslava Kralja u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ koji je na reportoaru bio prve festivalske večeri. Zahvaljujući se na nagradi Glogovac je, pored zahvalnosti što je mogao da odigra ulogu na način na koji je želeo, odao priznanje niškoj publici što kroz festivale čuva film i džez.


Nagradu „Carica Teodora“ i „Car Konstantin“ dobio je glumački par iz filma „Santa Maria Della Salute“ Tamara Aleksić i Vojin Ćetković za uloge Lenke i Laze Kostića. Oboje su se prilokom primanja nagrade zahvalili reditelju Zdravku Šotri na dodeljenim ulogama, dok je Vojin Ćetković istakao značaj prisustva mladih glumaca za budućnost ovog festivala.


Nagradu za izuzetnu mušku ulogu dobio je Igor Đorđević za uverljivo odigranu ulogu Petra Kočića koja prikazuje pisca u poslednjim mesecima njegovog života u filmu „Slepi putnik na brodu ludaka“, dok je nagrada za izuzetnu žensku ulogu pripala Gorici Popović za ulogu bake Stojanke u filmu „Kozije uši“. Gorica Popović je od strane publike proglašena i za glumicu šest festivalske večeri, a zbog najvećeg broja glasova od strane publike njoj je pripala i nagrada „Glumica festivala“.


Za najbolju debitansku ulogu nagradu je dobila glumica Vanja Nenadić, dok je nagradama za najbolju mušku i žensku epizodnu ologu priznanje odato mladim glumcima Marku Gveru i Jovani Gavrilović.


Prvi put na festivalu dodeljena je nagrada „Milorad Mandić Manda“ za najkomičniju ulogu koju je, odlikom posebnog žirija, dobio Nikola Kojo. 


Primajući nagradu on je rekao da je ne zaslužuje, ali da će je primiti zbog ljubavi i poštovanja prema Mandi pri tome dodajući da ova nagrada ne bi trebalo da bude ograničena samo na komičnu ulogu, jer je Manda jednako poznavao sve aspekte glumačkog poziva kome je on kao glumac mnogo dao, kome je gluma kao profesija mnogo dala, ali od koje je na kraju i nastradao.


Pored dodele nagrada zatvaranje festivala obeležilo je i izvođenje filmskih numera od strane naših eminentnih muzičkih umetnika i umetnica, glumaca i glumica, pa je publika na letnjoj pozornici uživala u hitovima: „Njuork Njuork“, „Kaži zašto me ostavi“, „Fly Fly“, „Mama Mia“ i ostalim pesmama koje su obeležile različita doba sedme umetnosti.


Nakon svečanog zatvaranja festivala i vatrometa publika je bila u prilici da premijerno pogleda pilot epizodu serije „Senke nad Balkanom“ koja će se od oktobra emitovati na Radio Televiziji Srbije, kao i dokumentarni film o Hipi Dolini „Ceo svet u jednoj dolini“, u kome akteri evociraju uspomene na ulicu u Nišu koja je bila stecište mladih ljudi i intelektualne elite sedamdesetih godina prošlog veka.


Na ovogodišnjem festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti 2017“ u takmičarskoj konkurenciji prikazano je 13 filmova, a binom letnje pozornice prošetalo je više od 100 glumica i glumaca.