Niš: Počela nedelja medijske i informacione pismenosti
Tatjana Đukić

Zainteresovani su od 25. do 27. oktobra bili u prilici da u Deli prostoru pogledaju izložbu fotografija „Kontekst“. Ova izložba je specifična po tome što je svaka fotografija bila izložena u dva primerka, ali sa potpuno različitim naslovima. Na ovaj način posetioci su mogli da se na licu mesta uvere kako samo jedan naslov utiče na njihovo razumevanje fotografije. 


Izložba je pokazala moć medijske manipulacije, a kako se navodi na portalu Media and reform Centra Niš, posetioci su rekli da im je bilo veoma teško da razlikuju prave od lažnih naslova.


U četvrtak, 26. oktobra, studenti novinarstva, komunikologije i prava na Filozofskom fakultetu u Nišu predstavili su svoje radove na temu medijske pismenosti. O značaju medijske i informacione pismenosti srednjoškolci su imali priliku da se informišu kroz diskusiju na ovu temu i putem projekcije četvrte epizode iz dokumentarnog serijala „Važnost slobode medija – zakon u službi medija, mediji u službi građana“, koja je održana u gimnaziji „Svetozar Marković“.


Koordinatorka obeležavanja nedelje medijske i informacione pismenosti u Nišu, Tatjana Đukić, govoreći o medijskoj pismenosti objašnjava da medijska pismenost predstavlja kritičku distancu prema medijskim sadržajima, a ne njihovo pasivno konzumiranje.


„Veoma je važno da promišljamo o onome što čitamo u novinama ili na internetu, o televizijskom programu koji gledamo. Trebalo bi da se zapitamo ko plasira određenu informaciju, zašto plasira baš te informacije, da li neko to čini iz određenog interesa. Na ovaj način lakše ćemo moći da razlikujemo istinu od laži, informaciju od reklame ili satiričnog sadržaja. To se postiže kroz informisanje iz više izvora i promišljanje da li se određena informacija uklapa u prethodne informacije koje imamo o određenom događaju“, za portal iSerbia ističe Tatjana Đukić.


Tatjana naglašava da je medijsko opismenjavanje dvosmeran proces, jer profesori i stručnjaci u oblasti medija nisu samo ti koji informišu građanstvo, već i oni od studenata, srednjoškolaca i građana dobijaju povratne informacije o tome kako da im priđu i predstave oblast medijske pismenosti na njima razumljiv i prihvatljiv način.


U subotu i nedelju u pešačkoj zoni, u Obrenovićevoj ulici, od 12 do 14 časova građani i građanke Niša imaće priliku da se informišu o značaju medijskog i informacionog obrazovanja.


U ponedeljak u 17 časova u EU Info Centru biće održana diskusija na temu razumevanja medija u okviru koje će biti čitani i analizirani medijski sadržaji.


Kao profesionalci u svom poslu medijski radnici bi trebalo da se stalno podsećaju svog doprinosa u medijskom opismenjavanju građana i građanki. 


Priliku da to učine imaće u utorak 31. oktobra, za kada je planirana zajednička akcija novinara i novinarki lokalnih medija. Objavljivanjem priča, postova na društvenim mrežama,intervjua, fotografija ili priloga koristeći heštegove #GlobalMILWeek i #MILCLICKS novinari bi trebalo da ukažu na značaj ove teme.


Za završni dan obeležavanja nedelje medijske pismenosti, 1. novembar od 11 časova, predviđeno je održavanje gradskog foruma „Medijska pismenost – stvaranje kritičkog mišljenja“. 


Forum će biti održan u Oficirskom domu u Nišu, a na njemu će usčestvovati: Miloš Janković – pomoćnik ministra za informisanje i medije, Predrag Jelenković, narodni poslanik, novinarka portala „Senzolovka“, Marija Vučić, kao i prof. Dr Jelena Vučković i prof. Dr Zoran Aracki. Događaj će otvoriti prof dr. Zoran Jovanović, šef departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i prof. dr Nebojša Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika zadužen za visoko obrazovanje i odnos sa akademskom zajednicom.


Nedelja medijske pismenosti obeležava se u okviru projekta „Billding trust in media“, a u njegovoj realizaciji učestvuju Media and reform centar Niš i Unesko, uz podršku Filozofskog i Pravnog fakulteta u Nišu, gimnazije „Svetozar Marković“, grada Niša, EU Info Kutka Niš, Deli prostora i Kancelarije za mlade grada Niša.