Niš: Obeležen Svetski dan pozorišta
Facebook

Organizovane su dve ture obilaska pozorišta u okviru kojih su zainteresovani posetioci, uz pratnju vodiča, mogli da zavire iza scene i otkriju tajne procesa pripreme predstave. Vodič prilikom obilaska bila je Ivana Stojanović, zaposlena kao organizatorka u pozorištu, a posetioci su mogli da zavire u krojačnicu, šminkernicu, prostor za garderobu, da stanu na scenu i saznaju iz prve ruke tehničke detalje u vezi sa podešavanjem rasvete i dizajnom zvuka.


Prilikom obilaska krojačnice, šnajderka zaposlena u pozorištu otkrila je posetiocima deo procesa krojenja kostima, pokazala neke od već izrađenih šešira, a zainteresovani su mogli da pogledaju perike koje su korišćene u predhodnim predstavama. Opisujući svoj rad u pozorištu ona je istakla da proces pripreme kostima zavisi od veličine glumačke postave, ali i od broja detalja koje je potrebno našiti na određeni kostim. Posebno se ponosi izradom kostima za predstavu „Ukroćena goropad“ koja je godinama bila na repertoaru Narodnog pozorišta, a od novijih predstava, za izradu kostima, ali i u svakom drugom smislu, prema njenim rečima, najzahtevnija je bila priprema predstave „Cigani lete u nebo“.


Obilazeći šminkernicu posetioci su saznali da ne postoje glumac ili glumica kojima pre ulaska na scenu nije potrebno šminkanje, pa makar ono bilo u svrhu naglašavanja crta lica. Šminkernica je mesto gde glumci dobijaju svoje brkove ili bradu, a nezaobilazan deo ovog procesa je lepak mastix.


Obilažeći pozorište, posetioci su mogli da saznaju interesantne činjenice o istoriji pozorišta. Narodno pozorište u Nišu osnovano je 1887. godine. Prvobitno je sagrađeno na zemljištu sadašnje glavne pošte, a u svoju današnju zgradu uselilo se 1939. godine. Zanimljivo je da su za izgled sadašnjeg pozorišta zaslužni arhitekte, ruski emigranti, Tatarinov i Medvedev. Pozorište je obnavljano nekoliko puta, a u planu je izgradnja male scene.


Prva predstava koju su odigrali članovi glumačke postave pozorišta bili su „Srpski ajduci“, a u jednom periodu istorije rada pozorišta predstave su igrane i u kafanama.


Svetski dan pozorišta glumci niškog teatra proslavili su na najbolji mogući način, igranjem predstave „Ulica usamljenih automobila“ koja je premijerno prikazana 11. marta, na rođendan pozorišta.


Predstava „Ulica usamljenih automobila“ govori o smislu i besmislu današnjice, o povezanosti lične sreće i društvenih okolnosti. U slojevitoj drami apsurda kroz likove Zlotvora, novinara, kasirke, pesnika, čistača cipela, ministra i veštice plave kose, predstavljeni su različiti slojevi društva, ali i zatvorenost sistema u kome žive. Pored mnogih pitanja koja ova predstava otvara ona podstiče i na razmišljanje o promenama i tome da li ih uvek prihvatamo uprkos tome što ih želimo i da li je baš svaka promena smislena.


Rediteljka predstave je Đurđa Tešić, a tekst predstave je napisao niški pisac Zoran Pešić Sigma koji je za ovaj tekst dobio nagradu "Sterijinog pozorišta". Tekst je dobio nagrađu kao najbolji dramski tekst na srpskom jeziku.


Pre početka predstave pročitana je poruka, koja se povodom Svetskog dana pozorišta, istovremeno čita u svim pozorištima širom sveta. Ove godine autor poruke bio je britanski glumac, reditelj i suosnivač pozorišta „Theatre de Complicite", Simon Mekberni.


Svetski dan pozorišta se, odlukom Ujedinjenih nacija, obeležava od 1961. godine.