Niš: Ključevi grada u rukama glumaca
Zvanični sajt filmskih susreta

U takmičarskom delu programa biće prikazano 13 filmova, dok će u revialnom delu, nakon dodele nagrada, biti prikazan dokumentarac o Nišu „Ceo svet u jednoj dolini“ i epizoda serije „Senke nad Balkanom“.


Predajom ključeva grada glumcima i vatrometom 24. avgusta, otvoreni su 52. po redu Filmski susreti. Jednoj od najvećih dama našeg glumišta, Svetlani Bojković, uručena je nagrada Pavle Vuisić. Primajući nagradu za izuzetan doprinos glumi u domaćem igranom filmu glumica je istakla da je ova nagrada potvrda da je njen život dolazio do srca publike.


„Draga publiko grada Niša, želela bih da vas toplo pozdravim, jer vi svojom ljubavlju i svojim postojanjem više od pola veka ne samo da održavate nego nas i podržavate, i na tome vam mnogo hvala. Izuzetna mi je čast što sam dobila nagradu koja nosi ime našeg glumačkog diva Pavla Vuisića. Za mene lično ova nagrada znači da je moj život koji sam posvetila glumi dolazio do vaših srdaca i da je zato imao smisla. Pogotovo zato što je Pavle Vuisić svojom harizmom, svojim postojanjem na filmskom platnu ostao zauvek zabeležen da nas podseća i da nas poziva na istinu o glumi, a to jeste najveći, vrhunski cilj glumačke umetnosti. Taj cilj nije lako dostignuti, ali mu vredi posvetiti život“, rekla je glumica.


Prve večeri prikazani su filmovi „Stado“ prvo retiteljsko ostvarenje Nikole Koje i film „Ustav Republike Hrvatske“ u kome ulogu srednjoškolskog profesora drugačije seksualne orijentacije tumači Nebojša Glogovac.


Ono što publika željno isčekuje svake večeri je izlazak glumaca na binu letnje pozornice i njihov naklon i predstavljanje publici. Sinoć se Nišlijama poklonila mnogobrojna ekipa filma „Stado“, a publika je ubacivanjem papirića u kutije i na ovim filmskim susretima birala glumca večeri.


Drugog dana festivala biće prikazani filmovi „Santa Maria Della Salute“ i „After party“. Tema filma koji potpisuje Luka Bursać je dan u Beogradu kao prestonici klubskog života ispričan iz ugla poznatog gradskog barmena Marka Mareta. Naknadno je odlučeno da u takmičarski deo programa bude uvršćen i film „Vrati se Zone II deo“, pa će publika do kasnih sati ostati na pozornici uživajući u domaćoj kinematografiji.Juče, 26. avgusta, su bili prikazani filmovi „Nigde“ i „Rekvijum za gospođu J.“ Reditelj Predrag Velinović u filmu „Nigde“ prikazuje priču o prijateljstvu troje mladih u koje se upliće njihova međusobna zaljubljenost stavljajući ga na iskušenje, ali i o izazovima života van svoje zemlje i emitivnom udaljavanju.


U filmu „Rekvijum za gospođu J“ glavna uloga je poverena Mirjani Karanović koja igra gospođu koja da bi ostvarila svoje nove životne planove mora da se izbori sa birokratijom i dobije samo jednu potvrdu.

U nedelju 27. avgusta na repertoaru će biti filmovi „Ime Dobrica, prezime nepoznato“ u kome glavnu ulogu tumači Slavko štimac i film koji govori o životu Petra Kočića „Slepi putnik na brodu ludaka“.


Romantičnu komediju „Jesen Samuraja“ koja prikazuje urnebesne scene koje se dešavaju karatisti koji po završetku karijere počne da traži posao ne bi li obezbedio egzistenciju svojoj novoj porodici i film „Biser Bojane“ publika će moći da pogleda 28. avgusta.


U utorak, 29. avgusta, biće prikazan film „Kozije uši“ i komedija „Igla ispod praga“ u kojoj neke od uloga tumače Jelisaveta Seka Sabljić i Bogdan Diklić.


Poslednjeg dana na filmskim susretima biće dodeljene nagrade, a festival će zatvoriti revijalni program u okviru koga će biti prikazani dokumentarni film o životu u Nišu sedamdesetih i korzu u „Hipi dolini“ i epizoda serije „Senke nad Balkanom“ koju je režirao Dragan Bjelogrlić, a za koju je deo scenarija pisao Dejan Stoiljković.


Ovo su pedeset drugi „Filmski susreti“ u Nišu, a od ove godine uvodi se nagrada za najkomičniju ulogu, Milorad Mandić Manda.

„Iako rođena u selu, Stojanka se ne uklapa u tipičan seoski milje, pa će njen karakter u sudaru sa sredinom u kojoj živi dati mnogo povoda za smeh, a film čini niz zanimljivih situacija, jer Stojanka pokušava da preživi kako zna i ume. Sin i snaja ne šalju pare, a i retko se javljaju, pa baba Stoja, kroz niz tragikomičnih situacija, pokušava da kupi unuci nove patike, unuku željeni bicikl, popravi krov na kući koji prokišnjava, zaradi gledajući u šolju za pare, nameštajući iščašene ruke i noge, ostavljajući zamke za zečeve u šumi“, navodi se između ostalog u sinopsisu filma „Iglene uši“.