Nagradu za najbolji evropski film za mlade osvojio film Vale
freezonebelgrade.org

Srbiju je na ovoj prestižnoj filmskoj manifestaciji predstavljao mladi žiri iz nekoliko niških osnovnih škola i organizacija, koji je 44 poena dodelio filmu Devojčica u letu (Girl in Filght), 37 poena filmu Vale (Wallay) i 19 bodova filmu Revolucija drvenog konjića (Hobbyhorse Revolution).


Najveću pažnju tinejdžera u Nišu izazvalo je debitantsko ostvarenje rediteljke Sandre Venuči o tinejdžerki koja beži od kuće i u romskom kampu upoznaje devojčicu sa kojom ostvaruje neraskidivo prijateljstvo, dok pobednički, zvanično najbolji film za mlade na nivou cele Evrope prati odrastanje tinejdžera iz Francuske koji odlazi da leto provede sa stricem koji živi u jednom malom selu u Burkini Faso.


U pauzama između projekcija, žiri u Nišu, uz iskusne moderatore Dušana Čavića i Dušana Šaponju, aktivno je učestvovao u zanimljivim diskusijama, a vrhunac događaja bila je ceremonija u okviru koje su mladi prezenteri Jana Đorđević (OŠ „Branko Miljković“), Nikola Mihajlovski (OŠ“Car Konstantin) i Veljko Stanojković (OŠ “Car Konstantin“) organizatorima u Erfurtu putem video poruke saopštili rezultate glasanja niškog omladinskog žirija.


Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2018. u Srbiji je realizovan uz pokroviteljstvo Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junior, a uz podršku loklanih organzatora Odbora za ljudskih prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa niškim bioksopom Cineplexx.

Izvor: freezonabelgrade.org