Na festivalu „Japanniš“ nauči više o zemlji izlazećeg sunca!
Filip Đukić

Glavna tema ovogodišnjeg festivala „Japanniš“ biće boshido – put ratnika, a Niš će tokom šest dana trajanja festivala posetiti predavači iz Japana i Beograda. Na otvaranju, 2. oktobra u 16 časova, počasni gosti biće Nj.E. Đuići Takahara, Ambasador Japana, g-đa Jukina Gonda, ataše za kulturu, Setsuko Sato-sense.


Sekretarica udruženja Taka i koordinatorka „Japanniš“ festivala, Jovana Ljubić, za portal iSerbia rekla je da festival svake godine nudi neke nove sadržaje, poput ovogodišnje ceremonije čaja koju će prvog dana festivala izvesti Japanka i plesa za vreme koga će učesnice moći da budu obučene u jukate i plešu sa lepezom poput gejši, ali da postoje i one tradicionalne aktivnosti kao što su mini seminari japanskog jezika, mange i origamija, koje su ujedno i jedne od najposećenijih.


Nišlije jedino na Japanniš-u imaju priliku da uče kaligrafiju od japanskih stručnjaka, pa udruženje Taka nastoji da ovaj seminar bude svake godine deo festivalske ponude.


„Svaki Japanniš je predivno iskustvo i donosi puno novih saznanja i za nas organizatore, a pogotovo za učesnike“, ističe koordinatorka festivala.


Deo festivala je besplatan za posetioce, dok se se učešća na seminarima japanskog jezika, pravljenja origamija i crtanja manga naplaćivati 500 dinara, a pojedinačni časovi japanskog plesa, pripreme sušija i kaligrafije koštaće 500 dinara uz napomenu da su oni besplatni za učesnike seminara japanskog jezika. Časovi aikida naplaćivaće se 300 dinara, a za učešće u turniru u igranju video igrica mlađi od 17 godina trebalo bi da izdvoje 250, a stariji od 17 godina 350 dinara.


Ovo je peta godina za redom u kojoj se organizuje „Japanniš“. Organizator festivala je udruženje „Taka“ iz Niša uz podršku ambasade Japana.

Detaljan program „Japanniš“ festivala 2017. možete pogledati na linku.