More zove u Herceg Novi da čitamo stripove

FOTO: Rufus Dejglo (Rufus Dayglo)

Zahvaljujući entuzijastima, Herceg Novi se prvog petka u septembru pretvara u grad stripa.

Tada počinje Hercegnovski strip-festival: organizuju se tribine, predavanja, berza stripova, autori crtaju za vas, a na više lokacija u gradu postavljene su izložbe. Festival je nastao iz želje da se promoviše strip-kultura u Crnoj Gori, ali i da se povežu autori i ljubitelji stripa iz regiona.

Ove godine se održava osmi put, pod pokroviteljstvom opštine Herceg Novi, i to od 5. do 10. septembra. Mnogi poznati autori sa prostora bivše Jugoslavije već su bili gosti, između ostalih: Igor Kordej, Zoran Janjetov, Aleksa Gajić, Esad Ribić, Darko Perović, Darko Macan, Tihomir Čelanović.

Gosti osmog HSF-a biće harizmatični Rufus Dejglo (Rufus Dayglo, Velika Britanija), koji je poznat po radu na stripovima Tank Girl, Judge Dredd, Snaked; kao i, ljubiteljima devete umetnosti na ovim prostorima i te kako poznat, Moreno Buratini (Moreno Burattini, Italija), autor Zagora. Iz Amsterdama stiže Zoran Đukanović, esejista i strip-kritičar, a iz Novog Sada put Herceg Novog kreće Bane Kerac, autor Kate (Cat Claw), miljenice ovdašnje publike. Dolazak je potvrdio i Iztok Sitar iz Slovenije, strip-autor, ilustrator i karikaturista.

_event_management.gif

Posebna radost ovakvih manifestacija jesu izložbe, a na ovogodišnjem HSF-u čeka vas čak pet, i to: izložba radova gostiju Rufusa Dejgla i Baneta Kerca, izložba u čast strip-autora Hosea Ortiza (Jose Ortiz; Hombre, Tex, Ken Parker, Magični Vetar), koji je preminuo u decembru 2013.

Jedna izložba biće posvećena divnom Kortu Maltezeu, a druga dečaku iz Zemlje Snova — Malom Nemu, što je savršena prilika da povedete klince i upoznate ih s avanturama ovog mališe.
Osim Malog Nema, najmlađe će interesovati i radionice i škola stripa, odvedite ih da se druže!

One koji bi krenuli na festival iz Srbije posebno će obradovati vest da su organizatori, u dogovoru sa hercegnovskim autoprevoznikom Blue Line, uspeli da obezbede popust na autobuske karte za relacije Kragujevac — Herceg Novi i Beograd — Herceg Novi. Za više informacija pratite zvaničnu Fejsbuk stranicu HSF.

HSF.jpg

FOTO: Hercegnovski strip-festival

U Herceg Novom vas čekaju domaćini Nikola Ćurčin i Jovan Subotić, koji su pravi pokazatelji da su entuzijazam i dobra organizacija temelji uspešne manifestacije, naročito kada je ta manifestacija s godinama izrasla u internacionalni strip-festival.

Ukoliko ste u prilici da odete, ovo je festival koji ne želite da propustite — što zbog programa i gostiju, što zbog druženja.
A ako ne možete ove godine, počnite da skupljate novac za sledeću. Hajmo na more, stripovi zovu!


Miss Jay No je feministkinja zarobljena u mozgu kamiondžije. Pričalica i entuzijast. Kad poraste, biće dete.