Maturanti širom Srbije plesaće kvadril

Foto: Tanjug

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, maturanti iz 40 gradova Srbije, od Sente i Bačke Topole do Kosovske Mitrovice i Gračanice, zaplesaće danas tačno u podne i tako obeležiti tradicionalnu „Maturantsku paradu“. Ove godine širom Evrope plesaće najveći broj maturanata do sada, čak 40.000 iz sedam evropskih zemalja.

„Pravo je iznenađenje da su mladi ljudi, za koje mnogi tvrde da slušaju neku sasvim drugačiju muziku, za ovih 12 godina pokazali svojim odzivom da u stvari prihvataju Štrausa i da prihvataju da vežbaju kvadril, i to smatraju svojom manifestacijom“, ističe Branka Janković, vođa projekta u Srbiji.

Biljana_Jankovi.jpg

Foto: Tanjug

Branka je istakla da je u pojedinim opštinama i gradovima planirano da se parada ne održi, ali su maturanti insistirali na održavanju, jer je to njihov dan i njihova manifestacija, a u Novom Pazaru, Pirotu i Užicu kvadril će zaigrati svi maturanti. U Beogradu će, posle pet godina pauze, zaplesati nešto više od hiljadu maturanata na Savskoj promenadi.

„Imao sam čast da direktno radim sa mladima u tom procesu i radu. Bio sam iznenađen koliko su maturanti oduševljeni i imaju želju da rade, da se razvijaju na nekim drugim poljima. Ja se najiskrenije nadam da će ovo dugo trajati, da će i maturanti koji budu dolazili imati prilike da nastave ovu manifestaciju“, navodi Vojislav Tomić, baletski igrač i koordinator plesa u Beogradu.

Ova manifestacija već dugi niz godina kroz ples i druženje spaja mlade širom Evrope i promoviše mir i toleranciju.


Dragana je student žurnalistike, uživa u dobrim knjigama, muzici i šalama Vudi Alena.