Ovo je čovek koji je slovensku mitologiju vratio u 21. vek
Vladan Marinković

Marko Stamatović je profesor likovne kulture u Osnovnoj školi „Natalija Nana Nedeljković” u Kragujevcu, a van školskih obaveza, zajedno sa ekipom mladih ljudi, vodi studio u čijem sastavu je i Omnipix Workshop Lab koji ima nekoliko svojih grana. Takođe, imaju radionicu kostima i propova, dizajn i video studio, kao i studio za ilustovanje i izradu društvenih igara. Edukativne radionice iz vizuelnih umetnosti su sastavni deo studija takođe, tako da se njegovo zanimanje vezuje za umetnost uopšte.


Svoje fotografije je izlagao u zemlji i regionu. U inostranstvu, fotografije su bile izložene u Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Engleskoj, Rusiji, Ukrajni, Kataru, a „Slovenski krug” je ovog leta stigao i do Japana.


Budući da će sutra, 20. novembra u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvoriti samostalnu izložbu fotografija i prezentaciju fotomonografije pod nazivom „Slovenski krug”, Stamatović nam je ispričao kako je nastao sam proces stvaranja fotomonografije i odakle mu inspiracija za tako nešto.

Marko Stamatović - Iz fotomonografije „Slovenski krug”, Fall is coming…
Marko Stamatović - Iz fotomonografije „Slovenski krug”, Fall is coming…

„Slovenski krug” je novo viđenje staroslovenske kulture i mitologije. O kulturi starih Slovena se malo zna i ono što je ostalo su samo fragmenti pomoću kojih se ne može steći kompletna slika o njihovim životima i verovanjima.

„Njihova veza sa prirodom je bila jaka i svaka pojava koju nisu mogli da objasne, pripisana je volji nekog od mnogih božanstava. Panteon njihovih božanstava nije precizno određen te je to nama dalo dovoljno prostora da damo naše viđenje i preko njihovih osobina pojasnimo staroslovensko shvatanje životnog ciklusa”, izjavio je Stamatović.

Kako kaže, iz tih razloga su se odlučili za Boginje godišnjih doba i da kroz njihovu smenu opišu njihovu iskonsku vezu sa prirodom. 


Osim naše, istraživao je i staroslovensku kulturu ostalih slovenskih naroda, kao što je Rusija, Češka, Slovačka, Poljska i pokušavao je da nađe zajedničke motive. Ceo proces stvaranja, od skica na papiru do gotovih fotografija, trajao je skoro tri pune godine.

Marko Stamatović - Vasilisa the Beautiful
Marko Stamatović - Vasilisa the Beautiful

Kostime su stvarali u maloj radionici za izradu kostima i rekvizita u svom studiju. „Sve kostime smo uradili moj prijatelj i saradnik Lazar Stanojević i ja. Trebalo je dosta vremena, jer su svi kostimi ručno pravljeni, ali na sreću, imali smo pomoć oko kroja i šivenja od nama dragih ljudi, kao što je naša poznata dizajnerka Aleksandra Kiš sa kojom smo radili na kostimu Proleća i Explorer Moda”, objašnjava Marko.


Kao što smo pomenuli, Marko Stamatović je nagrađivan mnogo puta. Neke za njega najdraže su: nagrada SANU, Ujedinjenih nacija i Alijanse civilizacija za najbolju fotografiju 2011. godine.

Marko Stamatović - The Awakening
Marko Stamatović - The Awakening

Od nagrada koje je nedavno primio, izdvojio je dve za njega najvažnije, koje su vezane za fotomonografiju Slovenski krug:„Prva je izbor za najbolju priču magazina National Geographic Srbije od svih 40 internacionalnih izdanja ovog prestižnog časopisa za jul 2017. godine i naravno, ovogodišnja ULUPUDS-ova nagrada za najbolju fotomonografiju 64. Sajma knjiga, koja je jedno jako vredno i meni drago priznanje”.

„Ponosim se time da sam još uvek ostao veran sebi i svojoj umetnosti. Sve ove izložbe nisu ništa drugo nego test moje hrabrosti da izađem u javnost sa svojim idejama i stavovima. Kada nešto takvo naiđe na lep prijem, to mi daje potvrdu da sam još uvek na pravom putu, i da je to što radim i dalje koliko toliko kvalitetno i da se bavi bitnim temama.”

Marko Stamatović - The Reign of the Sun
Marko Stamatović - The Reign of the Sun

Pored izložbe samostalnih fotografija i promocije fotomonografije, istog dana u Rimskoj dvorani biblioteke od 18 časova će se održati i promocija knjige „Slovenski krug”, tako da će posetioci moći i da kupe knjigu u toku same promocije.


„Najlepša stvar kod izložbi i sličnih okupljanja je druženje sa dragim ljudima. Zato, dođite da se družimo i uživamo u društvu staroslovenskih Boginja!” - poručio je Marko Stamatović.