Magija koja se širi gradom

FOTO: Facebook

Do 11. aprila festival će ugostiti 15 kompanija i 20 koreografa iz 11 zemalja. Baletske kompanije iz Kanade, SAD, Izraela, Francuske, Italije, Finske, Hrvatske, Velike Britanije, Švajcarske, Nemačke i Letonije predstaviće se beogradskoj publici na ovom festivalskom događaju.

Po ugledu na svetske prestonice gde postoji praksa prenosa operskih i baletskih predstava na ekranima koji su postavljeni na zgradama najpoznatijih teatara, Beograd je prvi put svojim stanovnicima pružio mogućnost da besplatno gledaju otvaranje jedne važne kulturne manifestacije.

14. Beogradski festival igre otvorio je, direktor baleta Teatra San, Karlo iz Napulja i prvak baleta njujorškog Američkog baletskog teatra, Đuzepe Pikone.

Pre tri godine sam u Narodnom pozorištu igrao „Bajaderu“ sa Anom Pavlović i bio sam prijatno iznenađen reakcijama publike. Tada sam shvatio koliko vi, ljudi Beograda, volite balet i to je za mene bilo važno. Srećan sam što sam ponovo ovde, rekao je za iSerbia portalPikone.

Naredih dana 20 koreografa donosi svoje drugačije priče koje podjednako slave neponovljivu igru. Ovde igra zauzima mesto iznad svake izgovorene reči, istakla je za iSerbia portal, direktorka festivala, Aja Jung.

Balet Britanske Kolumbije predstavio se komadima „Usamljeni eho“ koreografkinje Kristal Pajt i „Bil“ Šaron Ejal kojima je publika uputila gromoglasne ovacije.

Na kraju večeri, Branislavu Henselmanu uručena je nagrada „Vip poziva“ za domaćeg baletskog umetnika koji je ostvario uspešnu međunarodnu karijeru.

Sin Srpkinje i Nemca, Henselman je rođen u Beogradu gde je završio osnovnu školu. U Minhenu je pohađao srednju školu i fakultet. Prvo je studirao matematiku i biologiju a onda tek upisao konzervatorijum Rambert škole baleta i savremene igre u Londonu. Prošle godine je boravio privatno na BFI.

Ovakvih festivala uopšte nema mnogo u svetu. Nisam mogao da verujem koje su sve to kompanije bile na programu. Prijatelji iz Nemačke i Španije, na primer, zavide Beogradu jer ovakvog festivala kod njih nema, ističe Henselman

Otvaranju festivala prisustvovali su ličnosti iz političko-kulturnog života, poput Biljane Srbljanović, Zorana Hamovića, Gorana Pitića i Čedomira Jovanovića kao i bivših ministara kulture Nebojše Bradića i Ivana Tasovca.

Aja Jung otkriva da su do sada rasprodate predstave Škotskog plesnog teatra i baleta Hispaniko. Ona je istakla još neke naslove koje ne bi trebalo propustiti, a to su:

Kidd Pivot, „Betroffenheit“ koja će se izvoditi večeras, 7. aprila u Sava centru, a ovaj komad se našao na prvom mestu top liste britanskog „Gardijana“ kao „neverovatan koreografski podvig filmske atraktivnosti“.

L-E-V, „OKP ljubav“ koja će se izvoditi 11. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Šaron Ejal će vas odvesti u neverovatan svet tehno muzike za ljubitelje ove vrste muzike.

Tokom festivala biće održani i brojni besplatni otvoreni časovi, prezentacije i diskusije, kako za profesionalne igrače tako i za ljubitelje igre.

Golubović Biljana