Likovne umetnice prvi put u Vranju
Pixabay

U okviru kolonije se svakog dana održavaju radionice i predavanja o različitim slikarskim tehnikama. Svako ko je došao u posetu, imao je priliku da se upozna sa radom umetnica. Likovne umetnice su radile na više formata kao što su mozaik, akvarel, grafika, crteži i slikanje na uljanom platnu

„Mozaik je jedna od najtežih likovnih tehnika. Zahteva strpljenje, vreme, psihičku i fizičku spremnost. Moj plan je da uradim jedan pripremljeni format, pa videćemo do kraja kolonije kako će to ispasti” izjavila je umetnica iz Beograda, Dunja Sirmium.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Ova kolonija se razlikuje od drugih po tome što su umetnice govorile o tehnikama kojima se konkretno bave i praktično pokazivale način koji koriste pri slikanju. Kolonije imaju za cilj da približe umetnost običnom narodu kada su van svojih ateljea. 

„Vrlo mi je simpatičan grad Vranje i nadam se da ću imati prilike da prošetam, upoznam ljude i arhitekturu. Verovatno ću napraviti nekoliko motiva iz Vranja, a radiću i na svom motivu. To je ciklus slika za zaštitu prirode i života na planeti” izjavila je umetnica iz Kanade, Neda Laketić Šoć.

Vranje ima bogato kulturno istorijsko nasleđe, pa će nas umetnice svojim stvaralaštvom podsetiti na to, kroz motive bogate prošlosti starog Vranja.

Izložba je zvanično otvorena 30. jula i trajaće do 5. avgusta. Građani mogu u periodu od 8 do 20 sati da dođu i upoznaju se sa likovnim tehnikama kako sa praktičnim, tako i sa teorijskim delom.