Jovana Džarić: Praktična nastava je neophodna!
Quantum of Science

Posetio sam našu sugrađanku Jovanu Džarić koja pohađa Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu i koja je osvojila treće mesto na Međunarodnom takmičenju iz hemije u Beču.


Tom prilikom, Jovana je za iSerbia portal izjavila nešto o takmičenju i iznela utiske i iskustva sa istog.


Kakav je osećaj osvojiti treće mesto na takmičenju na kojem je učestvovalo čak 80 studenata sa 16 najboljih svetskih univerziteta?


S obzirom na to da sam se dugo i temeljno pripremala i puno radila na sebi, osećaj je bio neverovatan jer je došao kao priznanje za sav moj trud. Ne posmatram ovaj uspeh samo kao sopstveni, već kao uspeh mentora i profesora, jer smo godinama gradili znanje koje smo koristili zajedno na koje smo još ponosniji. Takođe, ono što nam pričinjava veliko zadovoljstvo je to što smo se takmičili protiv najprestižnijih univerziteta iz celog sveta, uključujući univerzitete iz Kanade, SAD-a, Singapura, Tajlanda, Hong Konga, Australije, itd, čije školarine dostižu i nekoliko desetina hiljada dolara koje imaju mnogo više sredstava za ulaganje u svoje studente i što smo na kraju pokazali da to nije presudno i da možemo već godinama da im pariramo na najjačim internacionalnim takmičenjima.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kako biste ocenili konkurenciju na takmičenju, kao i samo takmičenje, organizaciju i atmosferu tokom takmičenja?


Velika je čast stajati rame uz rame sa najboljim studentima prestižnih škola iz celog sveta. Atmosfera na takmičenju je bila fenomenalna, a konkurencija veoma jaka.  Organizatori su studenti, pa nam je verovatno odgovarao sličan mentalitet (npr. uživanje u hrani i piću). Organizacija takmičenja bila je sjajna, sve se odvijalo po planu i programu što je nama kao takmičarima izuzetno važno.


Da li su pripreme za takmičenje ovog ranga naporne i kako je izgledala Vaša priprema?


Pripreme su veoma naporne i podrazumevaju puno odricanja, truda, loše hrane i nespavanja. Takođe, vršila sam simulacije samog takmičenja, kako bi se što bolje izborila sa pritiskom tokom samog rada.


Da li je ovo prvi put da učestvujete na jednom ovakvom takmičenju ili ste već iskusni takmičar?


Učestvovala sam na mnogo takmičenja u Srbiji, ali ovo mi je prvo takmičenje van granica naše zemlje.


Privatna arhiva
Privatna arhiva

Vrlo često se kaže da našim fakultetima nedostaje praktična nastava i da studenti uglavnom ne poseduju konkretna i primenljiva znanja. Kako biste Vi prokomentarisali slične navode? Da li Vaš uspeh, kao i rezultati Vaših kolega sa drugih fakulteta, zapravo protivreče takvim tvrdnjama?


Slažem se svim činjenicama koje ste naveli, a ovo je naš način da doprinesemo takvom sistemu i da ga učinimo boljim i efikasnijim. Smatram da je praktična nastava neophodna u savremenom svetu i da bi više univerziteta trebalo da svoje napore usmeri ka ovom pravcu.


Da li biste preporučili svojim mlađim kolegama da se prijave za ovakva takmičenja? Šta mogu očekivati od ovakvih takmičenja?


Najtoplije bih preporučila mlađim kolegama da se prijave, jer je znanje koje se stiče tokom priprema i na takmičenjima - neprocenjivo. Takođe, stiču se i usavršavaju već postojeće veštine koje će biti veoma korisne na bilo kom radnom mestu sutra i koje će svakako značiti. Važno je učestvovati!


Intervju je nastao u okviru projekta Zvezde iz kraja.