„Jazz and Soul” Kirejeva i Janga
Pixabay

Samo u subotu moći ćete da čujete spoj besmrtnog džeza u izvođenju Roja Janga, čiji neobičan glas mnogo liči na Džejmsa Brauna, i Olega Kirijeva, istaknutog ruskog saksofoniste, koji je svojim manirom sviranja objedinio najbolje iz džez tradicije i savremenog muzičkog jezika, vodeći pažnju o idealnoj ravnoteži između starog i novog stila.


Roj Jang je poznati izvođač džeza, bluza i soula već skoro pola veka. Karijeru je izgradio u Engleskoj, a živeo je u Izraelu. Nastupao je na najboljim svetskim scenama sa velikanima poput Džejmsa Brauna, Rema Čarlza, Džonija Mičela. Oleg Kirejev živi i svira na relaciji Evropa-Njujork. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Muzičku karijeru je započeo džezom sa elementima baškirske narodne muzike, na prelazu 80-ih i 90-ih godina. Poput mnogih velikih muzičara, Oleg ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu sa malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike (eng. world music) i smut džeza (eng. smooth jazz) – zbog čega ostaje zapažen kod raznolike publike .Repertoar koncerta je širok: publika će moći da čuje muziku različitih pravaca, od džez mejnstrima do soula, bluza i fanka. Među pesmama koje izvode, ne zaostaju najveći hitovi poput „Hoochie Coochie Man”, „Hit the Road, Jack”, „Blue Moon”, „My Way”, „What a Wonderful World”, „Over the Rainbow”, „I Feel Good”.


Pored toga, koncerti Roja Janga neobični su jer publika neretko ima priliku da otpeva nešto na sceni s njim. Na nekim nastupima gledaoci su čak na nekoliko trenutaka bili glumci malog teatra Roja Janga: on ih je molio da ponavljaju za njim komplikovane vokalske izraze, učio ih kako da frkću, ili kako da plešu.


Bez obzira na to što su Oleg i Roj potpuno različiti njih povezuju isti kvaliteti: pored majstorskog izvođenja muzike, obojica poseduju izvanredni osećaj za publiku, sposobnost da je uključuju u proces, čime se ostvaruje osobena atmosfera na koncertima.


Izvor: danubeogradu.rs