Javni čas: Muzika piše sećanja protiv predrasuda
Privatna arhiva

Projekat „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi“ Srpsko-jevrejskog pevačkog društva, posvećen podizanju svesti o značaju tolerancije i promociji duha razumevanja verske i kulturne raznolikosti, realizuje se, sa velikim uspehom, već godinu dana. Kroz muziku, istoriju, psihologiju i autentičan iskaz onih koji su preživeli užase Holokausta, ovaj projekat u mladima budi svest o važnosti lične odgovornosti i razornom uticaju predrasuda na društvo.


Razvijajući kritičko mišljenje, učenici imaju priliku da se upoznaju sa mehanizmima koji izazivaju predrasude i razvijaju pojavu antisemitizma, rasizma i stereotipije u bilo kojoj društvenoj zajednici, kako bi se kasnije suprotstavili ovim pojavama.

Ovaj projekat, koji sagledava prošlost kao osnov sadašnjosti ali i budućnosti, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvete Republike Srbije, dobitnik je Priznanja za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije 2016. Do sada, tribine koje organizovalo Srpsko-jevrejsko pevačko društvo posetilo preko 12 hiljada učesnika.

Pored hora Srpsko-jevrejskog pevačkog društva, učestvuju prof Dragan Popadić socialni psiholog (Filozofski fakultet), dr Milan Koljanin (Institut za savremenu istoriju) i preživeli svedoci Holokausta.


Javni čas, tribina i radionica „Muzika piše sećanja protiv predrasuda“ projekta „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi“ Srpsko-jevrejskog pevačkog društva, koja za cilj ima upoznavanje učenika sa značenjem pravih moralnih vrednosti i uspostavljanje interkulturnog dijaloga održaće se 2. novembra u prostorijama Srednje medicinske škole na Zvezdari, na adresi Veljka Dugoševića bb, u 18 časova.