Jasna Rakićević: Revolucionarni činilac u instant svetu
Facebook

Za iSerbia portal, Jasna govori o svom obrazovanju, interesovanju prema književnosti, ali i o budućim planovima. 


Kako je bljesnula varnica između književnosti, kulture i tebe?


Istražujući vlastitu prirodu i unutrašnji doživljaj sveta, otkrila sam književnost kao jedan od najdubljih puteva kojima se mogu približiti samoj sebi; da u književnosti, kao i u drugim granama kulture, mogu dati svoj glas protiv dehumanizovane stvarnosti. Književnost me nagoni da budem aktivni stvaralac, ne samo posmatrač.


Kako je teklo tvoje obrazovanje na Filološkom koji su bili najveći izazovi (vannastavne aktivnosti), motivi?  

  

Taj novotkriveni svet, u kome sam se našla nakon srednje škole, bio je za mene prepun pitanja, od kojih je, zapravo, i počelo moje ozbiljnije bavljenje književnošću. Fakultet me je učio kritičkom razmišljanju i stalnom preispitivanju stvarnosti. Nezavisno od studija, objavljivala sam eseje, kritičke tekstove i kratke priče, istovremeno proširujući interesovanje na film, slikarstvo i muziku. U toku studija, te grane umetnosti su se stopile u jedan čvrst tok, koji je za mene postao najprirodniji oblik dosezanja slobode.


Pored mnogobrojnih obaveza tokom studiranja, koliko si uspela da upoznaš kulturni život Beograda i jesi li učestvovala u istom?


U kulturni život Beograda upisana je specifična atmosfera; dešavanja, koncerti, izložbe, predstave za mene su važni jer me održavaju u toku sa savremenim kretanjima u umetnosti, pružaju mi priliku da učim od drugih i učestvujem u stvaranju nečeg novog. Bila sam urednik i autor internet portala, bavila se lekturom, volontirala na filmskim i muzičkim festivalima. 

Kako vidiš perspektivu zapošljavanja ljudi iz tvoje branše u struci (o svom iskustvu i dosadašnjem radu)?


Bavljenje književnošću i humanističkim naukama uopšte ponekad mi izgleda kao revolucionarni, subverzivni čin u modernom instant svetu, u kome znanje zamenjuje informacija a za kulturu se izdvaja ponižavajući minimum. Neophodno je izboriti se svestranošću i strpljenjem. Svako iskustvo, rad na drugačijoj poziciji, uvek je novi uvid u svet, proširivanje ličnog horizonta.


Kakvi su ti planovi za budućnost?


Ideja o zbirci kratkih priča motiviše moje stvaranje u poslednjih nekoliko godina, drži me u kreativnoj budućnosti i ne dozvoljava mi da posustanem u svakodnevnom životu.


Intervju je nastao u okviru projekta Zvezde iz kraja.