IT Girls Hackathon: Pobednice smislile rešenje!

Četvoročlani timovi, sastavljeni od veb dizajnera i programera, a uz podršku mentorki iz švajcarske softverske agencije Namics, za osam sati rada, razvili su prototip softverskog rešenja koji će decu naučiti osnovama programiranja i podstaći razvoj njihovog kreativnog i analitičkog mišljenja, a najuspešnije pobedničko rešenje odabrano je zbog originalnosti i primenjivosti.

Hakaton je bio veliki izazov, ali je ujedno bilo i vrlo zabavno. Morale smo brzo da razmišljamo i da, za kratko vreme, primenimo svo svoje znanje. Zadovoljna sam ovim iskustvom jer smo imale priliku da radimo u timu i steknemo praktična iskustva, a nadzor mentora nam je pomogao da budemo objektivni prema svojim idejama i mogućnostima. Pre ovoga, učestvovala sam na još jednom hakatonu, ali u mešovitoj ekipi i kad uporedim sa ovim ne mogu reći da se mešoviti i timovi sastavljeni isključivo od žena mnogo razlikuju. I prošli i ovaj put smo imali ideju i bili usmereni na njeno razvijanje,” istakla je Jelena Mrdak, jedna od članica pobedničke ekipe.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Na takmičenju su učestvovale srednjoškolke, studentkinje, ali i developerke sa naprednijim znanjem u programiranju. Sve one su imale priliku da praktično primene svoje znanje i da se povezuju sa profesionalcima iz IT industrije. „Hoćemo da ohrabrimo i podržimo sve žene u softverskom inženjeringu pošto one kao manjina u IT industriji nekada ne vide da imaju jednake prilike za uspeh kao muškarci. Ideja nam je bila da ih motivišemo da se afirmišu kao IT profesionalci. Ovim putem smo želeli i da ukažemo na važnost mešovitih timova za uspeh i dobru atmosferu na poslu.

Među prijavama je bilo početnica, ali i vrlo iskusnih programera, a na raspolaganju su imali mnogo različitih alata. Obradovao nas je veliki broj prijavljenih žena, ali i kvalitet i način na koji bi aplikacije mogle biti primenjene. Vrlo je važno napomenuti i to da su prototipi ostali u vlasništvu njihovih kreatora, a mi se nadamo da će biti razvijenii nakon takmičenja”, zadovoljna je Ketrin Simon, jedna od članica žirija i predstavnica softverske agencije Namics.


Pročitajte i:

Završen još jedan Festival uličnih svirača!
iSerbia: Besplatne obuke u septembru!
Bioskop Gnezdo počinje sa radom!