Irski festival šesti put u Beogradu
Pixabay

Na šest lokacija u prestonici, posetioci će imati priliku da upoznaju deo irske kulture kroz mnogobrojna filmska ostvarenja, predstave, koncerte, kao i da uživaju u gastronomskim čarima ove zemlje.


Direktor „Beogradskog irskog festvala” Jas Kaminski izjavio je da je oduševljen programom ovogodišnjeg festivala i da se nada da će veliki broj ljudi doći na proslavu Dana Svetog Patrika.


Pažnju publike svakako će privući nastup jednog od najpoznatijih irskih kantautora-Mundija, čijoj je karijeri odskočna daska bio singl „Tebi posvećujem” („To you I bestow”) koji se našao u čuvenom filmu „Romeo i Julija”, autora Baza Lurmana.


Predavači Univerziteta u Dablinu i u Beogradu odaće počast stogodišnjici Prvog svetskog rata, tako što će govoriti o učešću Desete irske divizije na Solunskom frontu.

Facebook
Facebook

Od filmskih ostvarenja, između ostalih se izdvajaju i dokumentarac „Govoriću sa ocem”, arhitekte Simona Vokera koji govori o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura-Robinu Vokeru, kao i film „Lekovito mleko” rediteljke Ene Steplton i igrani film o Luciji Džojs, plesačici i ćerki Džejmsa Džojsa.


Održaće se i izložba „Granice”, autora Nigela Svona, a ljubitelje fotografije će obratovati foto-konkurs čijeg pobednika očekuje vredna nagrada. Na Dan Svetog Patrika, most na Adi zasijaće zelenim svetlom i uveličati najveći irski praznik. Uskoro se očekuju potpunije informacije o programu ovog festivala. 


Izvor: Dan u Beogradu